Diskriminatorna ponašanja prema starijima

Izvor: MC Bor, 26.Maj.2016, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminatorna ponašanja prema starijima

Bor,25.05.2016.

П О З И В
на радионицу за запослене у јавним установама и активисте ОЦД
 „Шта су све дискриминаторна понашања према старијима и како их превенирати?
 
Позивамо Вас да узмете учешће на радионици >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << која ће се одржати у четвртак, 26.маја 2016.године, у Бору – у Клубу за старе Бор, Улица Пензионерска 1, од 11.00 до 14.00 часова, а коју организује Удружење „Кокоро“ из Бора.
Радионица је део активности из Пројекта: „За нулту толеранцију дискриминације према старијим особама“, који реализује Амитy у партнерству са Удружењима „Кокоро“ из Бора и „Ларис“ из Чачка, а уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права.
На овој радионици планирано је да учествује 25 до 30 запослених који раде са старијима/за старије а који долазе из јавних установа из социјалне и здравствене заштите и организација цивилног друштва из Борског округа и Зајечара.
Циљ радионице је да се повећа сензибилисаност особља запосленог у јавним установама у области антидискриминационих политика према старијим особама и њихова проактивност у пружању квалитетних услуга без дискриминаторних понашања према старијима.
Према истраживању Фактора плус, 63% старијих сматра да су старији људи жртве дискриминације, а 49% њих је доживело неки облик дискриминације. Мишљење старијих је да се дискриминација најчешће догађа у болници (21% случајева), па у домовима здравља (23%) и у државним установама (14%).
Према истраживању јавног мњења које је ЦЕСИД урадио у децембру 2013.године за потребе Повереника за заштиту равноправности, већина грађана је мишљења да је друштво у коме живимо дискриминаторско. Сваки четврти анкетирани сматра да су старије особе дискриминисане – 24,5%.
Зато желимо да разговарамо о изазовима са којима се стручњаци и старији суочавају у остваривању права из здравствене или социјалне заштите, и  начинима како да се обезбеде квалитетније услуге, без дискриминаторних понашања.
Уводничари и модератори нарадионици су мр Надежда Сатарић из Амитy-а и проф. др Невена Петрушић, професорка Правног факултета Универзитета у Нишу.
Скуп је пријављен код Коморе социјалне заштите и учесници ће добити бодове за обнову лиценце.
У 14 часова планирана је Конференција за медије.

У Бору,
17.мај 2016. године            Милојка Миливојевић, предс. УО
Удружење грађана  ‘’КОКОРО’’ – Бор    

   Пројекат се финансира из буџета Републике Србије – Канцеларије за људска и мањинска права у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији“        
Share

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.