Izvor: Danas, 05.Mar.2015, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se pokreće nova topionica

Posle sprovedenih provera i korekcija koje su obavljene u okviru funkcionalnog ispitivanja opreme, danas tačno u podne, generalni direktor Rudarsko topioničarskog basena Bor, Blagoje Spaskovski, potpaliće fleš-peć u novoj topionici u Boru, nakon čega se prva izlivena anoda očekuje krajem marta. Pokretanjem moderne metalurške linije, a sa njom i nove fabrike sumporne kiseline, borski kombinat bakra će nakon pola veka promeniti tehnologiju topljenja bakra. Zauvek će biti promenjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i ekološke prilike u gradu, kome će biti vraćeno nebo bez dima, kakvo je imao pre jednog veka. Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar biće iskorišćeni 98 procenata, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Na svečanosti prilikom završetka gradnje topionice krajem decembra prošle godine, od zvaničnika se čulo da će se u novoj topionici godišnje proizvoditi 80.000 tona bakra godišnje i prerađivati 400.000 tona koncentrata po znatno nižoj ceni, jer će troškovi sa sadašnjih 1.250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara. U novoj fabrici sumporne kiseline godišnje će se proizvoditi 400.000 tona monohidrata, čime će hemijska industrija i proizvodnja veštačkih đubriva dobiti znatno jeftinije sirovine. Za izgradnju postrojenja sa modernom tehnologijom, započetog 2011. godine, utrošeno je 250 miliona evra, a u poslu je učestvovalo 25 domaćih kompanija sa 800 ljudi.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpaljena nova topionička peć u RTB-u Bor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2015

U novoj topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, danas je potpaljena nova "fleš-peć", u kojoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standrdima, bez ispuštanja štetnih gasova u atmosferu..."U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

RTB Bor: Topionica na 1200C FOTO

Izvor: B92, 05.Mar.2015

U novoj topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, danas je potpaljena nova "fleš-peć"...U njoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standardima, bez ispuštanja štetnih gasova u atmosferu..."U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.