Čelika ima koliko hoćeš, s bakrom je druga priča

Izvor: B92, 20.Feb.2017, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čelika ima koliko hoćeš, s bakrom je druga priča"

Beograd -- Vlasnik Point grupe Zoran Drakulić ozbiljno razmišlja da se javi na konkurs kojim se traži profesionalni menadžment za RTB Bor, raspisan krajem prošle godine.

"Mogao bih da organizujem ljude koji znaju to da rade. Zaista razmišljam da konkurišem na tom tenderu, iako znam da ne bih bio izabran", rekao je Drakulić u intervjuu za Magazin Biznis.

Svoj pesimistični stav Drakulić je obrazložio uverenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da država favorizuje strane u odnosu na domaće investitore, pa veruje da će u konkretnom poslu stranci imati prednost.

"RTB Bor ima perspektivu. Za razliku od Železare Smederevo, sa kojom je država takođe prvobitno primenila sličan model upravljanja i izabrala profesionalni menadžment, RTB Bor je sasvim druga priča", rekao je Drakulić koji je i predsednik Poslovnog klub "Privrednik".

Ocenio je da Železara ne može da posluje s profitom i da ni kineski "Hestil" neće moći da ostvaruje dobit.

"Čelika na svetskom tržištu ima koliko hoćeš. Sa bakrom je već druga priča. Problem je što je nova topionica potpuno promašena investicija i što mi za nju nemamo dovoljno kvalitetan koncentrat, već moramo da ga uvozimo da bismo ga mešali sa domaćim koncentratom. Mogli smo da problem topionice i zagađenja rešimo za znatno manje para", rekao je Drakulić.

Dodao je da bi trebalo videti šta je najracionalnije i da li nova topionica može da se iskoristi takva kakva jeste.

"Sada nema nazad. Moglo je to sve mnogo manje da košta, a da više novca uložimo u rudnike. Uostalom, hajde da vidimo šta je napisala u studiji konsultantska kuća Mekinsi koja je radila analizu. Da li je to neka tajna? Tu studiju niko dosad nije video. Mi ćemo je videti ako uđemo unutra, ali za sada ne znamo detalje", rekao je on.

Drakulić je kazao i da je njegova kompanija počela proizvodnju biomase i bioenergije.

"Imamo velike planove da povećamo proizvodnju. Sa druge strane, gradimo malo kogenerativno postrojenje. Pošto stalno trošimo toplotu da sušimo drvo, sada pravimo jednu termocentralu i to ćemo da završimo za godinu dana. Bićemo prvi koji će da proizvode struju iz biomase", rekao je on.

Drakulić je rekao da u proizvodnji peleta kojom se bavi njegova kompanija nema velikih profita, a da su investicije prilično velike i dodao da u Srbiji ima 68 proizvođača peleta, od kojih radi svega desetak, a ostali su propali.

"Mi smo najveći u regionu. Cilj nam je proizvodnja od 80.000 tona peleta, jer znamo da tržište sada raste. Nije to samo tržište Srbije već će u regionu biti ogromna potražnja" rekao je on.

Drakulić je rekao da u Srbiji ima tržišno učešće u proizvodnji peletata oko 50 odsto.

"Naš pelet je najkvalitetniji, pravimo ga od bukovog drveta. U fabriku smo uložili skoro 10 miliona evra, a profit tek očekujemo. Nova investicija u kogeneraciju biće oko sedam miliona evra", rekao je on.

Ocenio je da je aktivnost srpske privrede niska i trebalo bi da se bolje iskoriste potencijali privrednih resursa i privrednika.

Prema njegovim rečima, država "definitivno favorizuje strane investitore, strancima se nude ogromne pogodnosti, daju im se bolji uslovi nego nama".

Dodao je i da privrednici iz Kluba "Privrednik" nude saradnju Vladi Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.