Bugarin Nikola: Borski gimnazijalac rođen za nauku

Izvor: Bor030.net, 23.Nov.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin Nikola: Borski gimnazijalac rođen za nauku

Nikola Bugarin, učenik III godine gimnazije “Bora Stanković” u Boru, važi za jednog od najboljih đaka ove škole. Na takmičenjima iz matematike i fizike osvajao je mnoga priznanja, a “leži” mu i muzika i sport.

Zanimljivu stranu nauke otkrio je još u osnovnoj školi.

“Interesovanje za matematiku dobio sam još u trećem razredu osnovne škole, a za fiziku od sedmog razreda. Upisao sam prirodno-matematički smer Gimnazije, a nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << toga planiram ETF u Beogradu”, rekao je Nikola Bugarin.

Brojna priznanja i nagrade beleži u srednjoj školi.

“Takmičio sam se iz matematije i fizike. Iz fizike sam u I godini bio prvi na republičkom takmičenju, prošle godine sam bio drugi, a iz matematike sam u I godini osvojio pohvalu, dok sam prošle godine bio drugi na republičkom. Takođe sam u I godini bio i na međunarodnoj olimpijadi iz oblasti prirodnih nauka, koja je bila održana u Indiji u decembru 2013. godine, i tamo mi je promakla bronzana medalja za 0,5 poena“, ističe Nikola.

Kaže da uspeh dolazi vremenom ali da je vrlo bitna samoinicijativa i rad.

“U osnovnoj školi su nastavnici mnogo radili sa mnom, ali poprilično sam i ja radio kod kuće, pa sam tako navikao sam na samostalni rad. Danas mi i profesori pomažu ali se više oslanjam na samostalni rad jer u tome je ostvarenje uspeha“.

Za učenje izdvaja slobodno vreme koje mu ostane jer, pored škole, pohađa časove nemačkog jezika, svira gitaru (u isturenom odeljenju majdanpečke muzičke škole) u Muzičkoj školi u Boru i igra tenis.

U Muzičkoj školi “Miodrag Vasiljević” u Boru sam na odseku za gitaru. Svake godine imamo međunarodne festivale i bio sam na 6-7 u zemlji i inostranstvu”, kaže naš sagovornik.

Mimo svega pomenutog, Nikola trenira i tenis. Izdvaja da je to verovatno posledica Đokovićevog uspeha, koji mu je idol u sportu.

U svetu nauke mu je uzor naš najpoznatiji pronalazač Nikola Tesla.

“Teslu bih izdvojio jer da nije izmislio trofaznu struju, svet bi danas izgledao potpuno drugačije”, napominje Nikola.

Iako su najpopularnije, najboljem učeniku Gimnazije društvene mreže ne oduzimaju mnogo vremena. On vešto isplanira i uklopi svoje obaveze.

Na pitanje šta bi poručio svojim vršnjacima, kaže:

“Poručio bi im da rade ono što vole, da budu uporni i da uspeh neće izostati ako se zalažu”, izdvaja za kraj Nikola Bugarin.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.