Borski Dom zdravlja obeležio Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke

Izvor: Bor030.net, 20.Mar.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borski Dom zdravlja obeležio Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke

U borskom Domu zdravlja, prigodnom akcijom, obeležen je Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke.

Svake godine u Srbiji 4000 žena oboli od raka dojke, a 1600 žena godišnje izgubi bitku s ovom malignom bolešću.

Cilj današnje akcije je podizanja svesti kod žena o značajnosti samokontrole i preventivnih kliničkih pregleda, a posebno skrining pregleda, odnosno mamografije, zbog ranog otkrivanja i uspešnijeg lečenja, rekla je medijima specijaliste higijene preventivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << službe Doma zdravlja u Boru, dr Snežane Čučović.

“Broj obolelih žena u Srbiji je u odnosu na broj obolelih u zemljama zapadne Evrope skoro identičan, ali je broj umrlih žena u Srbiji je umnogome veći, baš zbog slabe prevencije”, upozorova doktorka Čučović.

Borba protiv raka dojke, u Srbiji je uobličena i podržana od Vlade, kroz nacionalni skrining ranog otkrivanja, koji obuhvata sve žene starosti od 45 do 69 godina starosti.

Rano otkrivanje je ključno za potpuno izlečenje i zbog toga bi svaka žena u reproduktivnom dobu, trebalo jednom mesečno da obavlja samopregled dojke.

Naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju umrlih od ove bolesti.

(Ist Media / agencije / Bor030)
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

Redovni preventivni pregledi mogu u ranoj fazi otkriti maligne beslosti (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 21.Mar.2015, 19:39

Svest o važnosti ovakvih pregleda veća je u odnosu na ranije ali i dalje ima žena koje ne vode dovoljno računa i retko idu kod ginekologa. Iz Doma zdravlja apeluju na građanke da redovno kontolišu svoje zdravstveno stanje i kažu da se za razliku od ranije ne čeka dugo za preglede.. Mart je mesec...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.