Bor izašao u susret ruskom caru

Izvor: Vostok.rs, 26.Mar.2017, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor izašao u susret ruskom caru

U četvrtak, 23. marta u Boru, u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije otvorena je izložba posvećena carskoj porodici Romanov. Izložbu su organizovali Muzej rudarstva i metalurgije „Bor“, Sretenjski manastir i studio „Ruski Car“. Izložba ima za cilj da približi srpskoj publici lik i delo poslednjeg ruskog cara, Nikolaja II,carevića Alekseja, carice Aleksandre i velikih kneginja Olge, Tatjane, Marije i Anastasije. 

Bor je, večeras u zgradi muzeja u 19 časova, sa neočekivanom radosti izašao u susret Ruskom Caru kada je otvorena izložba pod nazivom „U susret Ruskom Caru“.
   

Nakon otvaranja, upriličeno je kulturni veče u čast svetog Nikolaja Romanova i njegove porodice. Posle „Oče naš“ gradski hor „Feniks“ je otpevao Heruvimsku pesmu Arhangelskog i Tebe pojem Mokranjca. 
 

 Nakon toga su usledile pozdravne reči direktora muzeja, istorijski osvrt profesora istorije. Sledila je beseda oca Saše i upoznavanje sa kompozicijom postavke, Milice Sredović.
 

Akcenat je stavljen na mučenički put, žrtvu i dostojanstvo porodice Romanovih. Hor „sveti Haralampije“ je upotpunio program sa par vizantijskih pesama. Za kraj ovog događaja, Milica Sredović je otpevala narodnu rusku pesmu „Konj“.
 

Lokalni mediji, a među njima i TV i radio stanica Bor su podržali ovo značajno zbivanje. 
 

Stanovnici Bora su u velikom broju ispratili ovaj kulturno-umetnički događaj. Očekuju velike grupe posetilaca.

Izložba je otvorena do kraja marta.

Izložba fotografija „U susret Ruskom Caru. Romanovi - carsko služenje“ posvećena je poslednjem Ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici. Projekat je nastao sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i delo članova poslednje dinastije. Pored toga, da se probudi sećanje na porodicu Romanov, bliže upozna sa životom i žrtvenim služenjem porodice poslednjeg Ruskog cara. Pri tome su se organizatori potrudili da fotomaterijal odaberu polazeći od želje da pre svega prikažu lepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za dobrobit Otadžbine i svog naroda.

Upravo mučenik car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda. Buđenje sećanja na carske mučenike nosi poseban značaj u dolazećoj 2017. godini, kada se navršava 100 godina od početka velike ruske tragedije, a 2018.godine 100-godišnjica mučeničke končine poslednjeg Ruskog imperatora i njegove porodice, koji su u Ruskoj i Srpskoj Crkvi pribrojani liku svetitelja. 
 

Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov.Izložba je tematski podeljena na celine. Jednu celinu čine portreti članova carske porodice. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti. Psihološki portreti donose svu lepotu slovenskog lika, a gledaoci takođe imaju uvid u modu i stil oblačenja sa kraja 19. i početka 20. veka.

Druga celina su žanr fotografije. U okviru ove celine izvajaju se fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane fotografije, neformalne. Zabeleženi su momenti u šetnji, razgovoru, odmoru, dečijim igrama. Ove fotografije su retkost jer su ih radili lično članovi porodice. Poznato je da su Romanovi posebno voleli fotografiju.

Sledeće su fotografije vojne tematike. Na njima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja.

Carica i velike kneginje su se bavile humanitarnim radom. Obilazile ranjenike, pomagale bolesnim vojnicima i delima i rečima. Iz njihovih dnevnika se zna da su asistirale i prilikom najtežih operacija. Zabeležene su dok neguju vojnike.

Posebno je važan i citat ̶ reči koje je izgovorio naš Vladika Nikolaj Velimirović, 1932.godine, o Caru Nikolaju.

Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, portal Pravoslavie.ru u saradnji sa studiom „Ruski Car“.

Od avgusta 2016. godine izložba je održana u mnogim gradovima i mestima:

Beograd
 ̶ Hram Vaznesenja Gospodnjeg, Aleksanda Nevskog, Srpskih Svetitelja, hram svetih apostola Petra i Pavla, crkva svetog Trifuna, hram Rođenja Jovana Krstitelja

Užice
 – Narodni muzej Užice

Čačak
 ̶ Narodni muzej u Čačku

Banja Luka
 – kulturni centar «Banski dvor»

Berane
 (Budimljansko-Nikšićka eparhija)

Nova Varoš
 (Mileševska eparhija)

Zrenjanin
 ̶ Ruska Crkva Svetoarhangelski hram.

Priboj
 ̶ galerija „Spirala“. (Mileševska eparhija)

Pri
jepolje – Narodni muzej u Prijepolju (Mileševska eparhija)

Trebi
nje – Muzej Hercegovine (Eparhija Zahumsko-hercegovačka)

Gacko -
 JU „Kulturno-sportski centar“ (Eparhija Zahumsko-hercegovačka)

Bata
jnica ­– Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Batajnici ((Sremska eparhija)

Orahovac

Pravoslavlje

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.