5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti

Izvor: MC Bor, 05.Mar.2015, 07:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti

Bor, 05.03.2015.
Svetski dan energetske efikasnost obeležava svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanom na ovaj dan, 1998. god. u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.
Energetska efikasnost podrazumeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja konfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka, a čak šest puta više od nekih zemalja Ervope. >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Kako bi se potrošnja energije smanjila, država je najavila da će, ove godine, projekte energetske efikasnosti posebno finansirati.

 Bor predstavlja školski primer rasipanja energije. Iz proizvodnih kapaciteta u atmosferu odlaze gasovi sa temperaturama preko 150 stepeni a u Toplani se kupuju skupi ugljevi za zagrevanje tople vode.  Neophodno je podići svest građana i privrednika o neophodnosti racionalnog upravljanja energijom.
Ulaganje u energetsku efikasnost je skupo, ali se kroz manje račune za struju i grejanje brzo isplati.
Po nekim procenama, kuće i zgrade u Srbiji su generalno gledano tako loše izolovane da se kroz zidove i stare prozore izgubi i do 80% , a samo na neefikasno grejanje ode gotovo 25% potrošnje energije.
Domaćinstva su najveći rasipnici, ali dosta energije se izgubi i u fabričkim halama i saobraćaju. Domaći propisi moraju se uskladiti sa zahtevima Evropske unije. Status kandidata koji je Srbija dobila ubrzao je i donošenje dugo najavljivanih zakona i pravilnika o racionalnoj potrošnji energije i osnivanju Fonda energetske efikasnosti. Neophodno je da i lokalne zajenice, opštine i javna preduzeća uvedu sistem upravljanja energijom. Borske ekološke i ekspertske organizacije okupljene u klaster BoCEF – Borski centar energetske efikasnosti pozivaju sve zainteresovane da se priključe na današnjoj tematskoj tribini.
 EKOLOŠKI DANI BORA 2015.
 POZIVNICA
 ZA VEČE POVODOM OBELEŽAVANJA
 SVETSKOG DANA OČUVANJA ENERGIJE I ENERGETSKE EFIKASNOSTI
ČETVRTAK, 5. MART 2015. u 18,00 h
U prostorijama NARODNE BIBLIOTEKE BOR
PROGRAM:        
18:00h – 18:05h Otvaranje večeri 18:05h – 18:25 Prezentacija „ENERGETSKA EFIKASNOST U ZGRADARSTVU“ – mr Zvonko Damnjanović, Građanska čitaonica 18:25h – 18:45 RAZGOVOR O UNAPREĐENJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI U LOKALNOJ ZAJEDNICI                    Tokom večeri kulturni program:
„ENERGIJA KAO INSPIRACIJA“ – Akademski kulturni klub TF Bor Izložba literature o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikiasnosti – NARODNA BIBLIOTEKA BOR  
ORGANIZATORI:
– GRAĐANSKA ČITAONICA „EVROPA“
– AKADEMSKI KULTURNI KLUB TEHNIČKOG FAKULTETA BOR
– DRUŠTVO MLADIH ISTRAŽIVAČA
– NARODNA BIBLIOTEKA BOR
– ASOCIJACIJA EKSPERATA POSLOVNOG  I INDUSTRIJSKOG MENADŽMENTA SRBIJE
-KANCELARIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE OPŠTINE BOR
-i ostali  SUORGANIZATORI EKO DANA (GAMP doo, Medija centar Bor, …..)

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.