Sutra o amandmanina na set privrednih zakona

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra o amandmanina na set privrednih zakona

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas rad pretresom oko 35 amandmana na set zakona iz oblasti privrede, kojima se uređuje tržišta kapitala.

Sednica je zakazana za 11 sati. U tom setu zakona, o kojima je obavljena načelna rasprava su predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za privatizaciju, o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Raspravljaće se i o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << amandmanima na izmene i dopune Zakona o investicionim fondovima i o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za prenos električne energije 400 kV naponskog nivoa "Transbalkanski koridor - prva faza".

Izmene Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije se donose radi pojednostavljivanja dostupnosti akcija Akcionarskog fonda građanima.

Radi pojednostavljivanja procedure, predlaže se odustajanje od modela trgovanjem akcijama Akcionarskog fonda na berzi, pa će ubuduće Fond novčanu naknadu isplaćivati direktno nosiocima prava na tekuće račune koje Agencija za privatizaciju ima u svojoj evidenciji.

Predlagač navodi da će isplata novčane naknade direktno na račune građana biti komfornija, ali i jeftinija jer ne podrazumeva nikakvo angažovanje sa njihove strane.

S tim u vezi, predloženo je brisanje ili izmene svih odredbi zakona koje se odnose na uključivanje akcija Fonda na tržište hartija od vrednosti.

U prilog izmena ovih odredbi, predlagač zakona navodi i da društva u kojima fond ima učešće u kapitalu posluju sve loše, pa samim tim vrednost njihovih akcija pada, a veliki broj društava odlazi u stečaj, tako da je portfelj Akcionarkog fonda sve manje atraktivan.

Izmene Zakona o investicionim fondovima imaju za cilj da olakšaju i pojeftine poslovanje društava za upravljanje investicionim fondovima u uslovima finansijske krize i sistematskog smanjenja vrednosti imovine pod upravljanjem.

Ideja je i da se dodatno preciziraju uslovi osnivanja, poslovanja i izveštavanja društava za upravljanje investicionim fondovima.

Ako se taj akt usvoji doći će do smanjenja iznosa novčanog dela osnovnog kapitala prilikom osnivanja, kao i adekvatnosti kapitala, sa postojećih 200.000 evra na 125.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS.

Novim rešenjima, društva za upravljanje će umesto kvartalnog imati obavezu polugodišnjeg izveštavanja o svom radu Komisiju za hartije od vrednosti.

Granica ukupnog nivoa zaduživanja društava za upravljanje u ime fonda u cilju održavanja potrebnog nivoa likvidnosti, smanjena je sa 20 odsto na 10 odsto vrednosti imovine fonda.

Kao ključni argument za izmene zakona, predlagač navodi to što je u prethodnom periodu došlo do drastičnog pada prometa na domaćem tržištu kapitala, kao i do značajnog smanjenja broja tržišnih učesnika, jer je broj društava za upravljanje od 2008 do 2013 drastično opao sa 15 na 4. Sve to je uslovilo pad vrednosti ostvarenih prihoda društava za upravljanje i smanjenja ukupne bilansne aktive.

Poslanici većine ocenili su da nova zakonska rešenja ukazuju da je vlada voljna da proces privatizacije reši u što kraćem roku po transparentnoj proceduri, dok opozicija upozorava da nad Agencijom za privatizaciju niko ne vrši nadzor.

U SNS smatraju da su vlada i skupštinska većina voljni da se proces privatizacije svih preduzeća, koja nisu završila taj postupak, reši u što kraćem roku, da su, kada je reč o izmenama Zakona o Agenciji za privatizaciju sva preduzeća u Srbiji koja su u postupku završetka privatizacije sa negativnim kapitalom i da je sada teško naći zaintersovne investiture za kupovinu tih firmi.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o akcijama, one će pojednostaviti postupak aktivnosti koje se odnose na građane, a i pojeftiniće troškove, smatraju u SNS, dok su socijalisti ponovili da je privatizacija u prethodnom periodu bila pljaškaška i na štetu radnika, da su se konsultanti bogatili.

U SPS smatraju da je beogradska berza "klinički mrtva", podsećaju da je dnevni promet oko 100.000 evra i da je potrebno unaprediti finansijsko tržište.

U opoziciji, međutim, ističu da se predloženim izmenama ukida izvorna nadležnost Agencije za privatizaciju, što je postupak praćenja privatizacije, a da su nejasni i kiterijumi Komisije za praćenje postupka privatizacije.

Nad Agencijom za privatizaciju niko ne sprovodi nadzor, a ona ima centar za stečaj, kažu u DS i dodaju da niko neće znati šta je osnov da se uvede stečaj nad nekim od preduzeća, jer je to nedovoljno javan proces, a izražena je želja da on prođe brzo i da se troškovi preduzeća u restrukturiranju uklone iz budžeta.

Iz NS su poručili da izmene zakona neće doneti ništa dobro srpskoj privredi, niti statusu 500 i više preduzeća čija je privatizacija obećana.

Privatizacija je sporna jer postoje prepreke - korupcija na najvišem nivou, od portira u najsiromašnijoj opštini do predsednika države, a posebno kroz vladu i institucije koje vlada osniva, smatraju u toj stranci.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Usvojen set privrednih zakona

Izvor: RTS, 23.Okt.2014

Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju, izmene i dopune Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, kao i izmene i dopune Zakona o investicionim fondovima. ..17.20 - Skupština usvojila set privrednih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.