SINOS i Koalicija ZUM: Favorizacija privatnih medija ugrožava javni interes (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 30.Jul.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINOS i Koalicija ZUM: Favorizacija privatnih medija ugrožava javni interes (VIDEO)

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima, čiji je član i Sindikat Studija B, apelovali su danas na poslanike da amandmanima utiču na promenu sadržine medijskih zakona i da predvide postojanje regionalnih i lokalnih javnih servisa.
U zajedničkom saopštenju oni se protive favorizaciji privatnih medija i smatraju da se na taj način ugrožava javni interes.
„Takođe apelujemo da se iz predloga Zakona o javnom informisanju izbaci sramna odredba da se, u slučaju da nema zainteresovanih kupaca, zaposlenima nude besplatne akcije“, ukazuje se u saopštenju.
Koalicija zaposlenih u medijima i Sindikat novinara Srbije naglašavaju da predloženi set medijskih zakona ne ispunjava eksplicitni zahtev Evropske unije koji se odnosi na transparentnost vlasništva u medijima. Prema njihovom stavu, zakon uopšte ne govori o velikim oglašivačima, sponzorima i zajmodavcima, a medije mogu registrovati i „of šor“ kompanije.
Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima zaključuju da su predlozi medijskih zakona u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Medijskom strategijom i evropskom praksom.
Nacinalni savet bugraske nacionalne manjine uputio je Narodnoj Skusptini stav tog saveta koji se odnosi na predlg zakona o informisanju i medijima.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Mediji podeljeni !?

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Jul.2014

Sindikat novinara Srbija (SINOS) i Koalicija zaposlenih u medijima (ZUM), opominju da favorizacija privatnih medija ugrožava javni interes..Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima, i  Studijo B koji je član ovog Sindikata, apelovali su na poslanike da amandmanima utiču na promenu...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.