Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinos od državnih akcija za kilogram mesa

Oko 4,8 miliona građana Srbije poseduje po pet akcija NIS-a, po 31 „Telekoma” i po jednu Aerodroma „Nikola Tesla”

Svi vlasnici besplatnih akcija državnih firmi dobiće ove godine na ime dividendi manje od 600 dinara. Prethodne godine na račune im je preneto 350 dinara. Ovogodišnje uplate kreću se od 20 para od Aerodroma „Nikola Tesla”, preko 250 dinara „Telekoma Srbije”, do NIS-ovih 340 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Beogradski aerodrom je prošlu godinu završio sa profitom od 13,3 miliona dinara. Skupština akcionara odlučila je da isplati 8,2 miliona dinara dividendi. To po akciji iznosi 0,24 dinara bruto ili 20 para neto koliko će biti isplaćeno građanima, do kraja 2015. godine, navode u ovoj kompaniji.

Nenad Gujaničić, iz „Vajz brokera”, kaže da je Aerodrom prošle godine ostvario mizernu dobit pa je u skladu tim i dividenda namenjena akcionarima još manja. Glavni razlog niske dobiti, prema njegovom mišljenju, jeste činjenica da je u svojim bilansima Aerodrom nagomilao ogromna nenaplaćena potraživanja od „Er Srbije” koja je najvažniji klijent ove kompanije.

– Osim činjenice da je skroman iznos dividende, manjinske akcionare bi trebalo da zabrine i činjenica da je državi već isplaćena dividenda dok će mali akcionari taj iznos dobiti do kraja naredne godine. Ovim je grubo narušena dobra korporativna praksa i akcionarski princip o jednakosti svih akcionara u korist većinskog vlasnika – smatra Gujaničić.

Skupština akcionara NIS-a i ove godine je donela odluku da se akcionarima isplati 25 odsto ostvarene dobiti, odnosno dividenda u bruto iznosu od 13,08 milijardi dinara, što je 80,22 dinara bruto po akciji (68,2 dinara neto).

– NIS je najavio da će dividenda biti isplaćena najkasnije u novembru. Ovo je najveća korporativna dividenda u apsolutnom iznosu na ovim prostorima, a dividendni prinos NIS-ovih akcija trenutno iznosi devet odsto što njegove akcije čini izuzetno povoljnom investicijom – kaže Gujaničić.

Skupština „Telekoma” je krajem prošle godine usvojila međudividendu (dividendu iz dobiti iz 2013. godine), koja je i isplaćena krajem februara ove godine. Akcionarima je raspoređen bruto iznos od 7,57 milijardi dinara odnosno 9,46 dinara po akciji. Građani su po zakonu o pravu na besplatne akcije dobili 31 akciju „Telekoma” te im je putem dividende pripao bruto iznos od 293,3, a neto 249,3 dinara.

– Telekom je isplatio prilično visoku dividendu (posle NIS-a najveća u apsolutnom iznosu), ali nažalost građani i dalje ne mogu da raspolažu ovim akcijama, niti mogu da ih kupe ako žele, kaže naš sagovornik.

Na računima građana koji do sada nisu prodavali besplatne akcije nalazi se oko 5.280 dinara. Pet akcija NIS-a vredi 4.425, a jedna deonica Aerodroma 857 dinara.

Oko 4,8 miliona građana dobilo je po pet akcija NIS-a početkom 2010, a godinu dana kasnije i po jednu deonicu Aerodroma. Tada je njihova vrednost ukupno iznosila 3.100 dinara. To je 2.200 dinara manje nego danas. Građanima je podeljena i 31 deonica „Telekoma Srbija”, od kojih će novac (oko 70 evra) dobiti kad država proda ovu kompaniju.

M. Avakumović

objavljeno: 24.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.