Izvor: Blic, 23.Nov.2016, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinđani se testirali na HIV virus, analizu uradili mladi od 18 i stariji od 70 godina

Zavod za javno zdravlje u Kikindi, u saradnji sa udruženjem „Crvena linija“ iz Novog Sada juče i danas sproveo je dve besplatne akcije anonimnog testiranja na HIV virus i virus hepatitisa C, jedan za studente, a druga za sve zainteresovanje građane.

Juče je akcija organizovana u Višoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača gde je zabeležen dobar odziv, jer se prijavilo 20 studenata, a njih 19 se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << testiralo na prisustvo HIV virusa.

U centru grada, na trgu, pored parkinga u Nemanjinoj ulici, danas je testiranje na HIV virus i virus hepatitisa C bilo dostupno svim građanima. Ova akcija organizovana je u saradnji sa udruženjem „Prevent“ iz Novog Sada koje je donirano brze testove, a bavi se prevencijom polno prenosivih i bolesti zavisnosti.

- Akcija u gradu trajala je dva sata i za to vreme analizu je uradilo 10 građana. Raduje nas to što su na testiranje došli i vrlo mladi i stariji sugrađani. Najmlađi je imao 18 godina, a najstariji 71 godinu. Za testiranje su bili podjednako zainteresovani i muškarci i žene. Testiranje je rađeno brzim testovima tako da su veoma brzo dobiju rezultati. Za sada je sve u najboljem redu. Rano uspostavljanje dijagnoze veoma je važno, jer terapija koja se primenjuje daje veoma dobre rezultate i omogućava duže preživljavanje pacijenta – rekla nam je Tatjana Karać, načelnica Odeljenja za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje.

Prema podacima Zavoda za zavno zdravlje, ove godine jedan muškarac srednjih godina, sa područja severnog Banata preminuo je od HIV-a jer je oboljenje kasno otkriveno.

Dobrovoljno i poverljivo savteovanje i testiranje na HIV, u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi moguće je svakog dana od 8 do 14 sati. U današnjoj akciji testiranja na HIV učestvovali su i volonteri Crvenog krsta KIkind ekoji su građanima delili propagandni materijal o HIV infekciji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.