Još nema odgovornih za objavljivanje podataka građana Srbije

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema odgovornih za objavljivanje podataka građana Srbije

Lični podaci više od pet miliona građana Srbije, tokom deset meseci 2014, bili su dostupni svima na sajtu Agencije za privatizaciju. Iako je Agencija podnela krivičnu, a poverenik za zaštitu podataka o ličnosti prekršajnu prijavu, ni dve godine kasnije, nadležni nisu dali odgovor na to ko je za to kriv.
Na obećanih 1.000 evra računali su svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javnih preduzeća 2008. godine, ali ne i na to da će njihovi lični podaci, koje su tada davali o sebi, biti dostupni bilo kome ko je 2014. imao internet, na bilo kom kraju sveta.

Ime, prezime, ime jednog roditelja, matični broj, stanje o akcijama, podaci su koji su bili u fajlu na sajtu Agencije za privatizaciju, a ta baza trebalo je da posluži da se svaki građanin informiše samo o svojim akcijama. Ipak, skoro pet miliona i dvesta hiljada matičnih brojeva građana naš sagovornik, koji radi u jednoj fodnaciji za zaštitu građanskih prava, zapazio je na društvenim mrežama.
"Gugl je pristupio tom dokumentu, indeksovao ga što znači da su naši podaci u tom trenutku i još neko vreme bili u gugl pretrazi, oni jesu i sada svi na nekom gugl serveru i jesu po ko zna čijim računarima i ko zna za koliko se ta baza danas prodaje na crnom tržištu. Ovo je jedna od najvećih povreda ličnih prava u istoriji Srbije, njene posledice će se tek videti", upozoravaĐorđe Krivokapić iz Fondacije "Šer".
Čim je o tome obavešten, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti izvršio je nadzor u Agenciji za privatizaciju i utvrdio da su tokom gotovo cele 2014. na njenom sajtu korisnicima bili dostupni svi podaci iz fajla. Podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Agencije i dve direktorke. Istovremeno, Agencija je podnela krivičnu prijavu protiv NN lica.
"Oni su u svojoj krivičnoj prijavi tvrdili da je u pitanju hakerski napad, odnosno računarska sabotaža, s druge strane, Poverenik sumnja u takav ishod imajući u vidu da smatramo da je u pitanju ili nehat ili umišljaj zaposlenog u Agenciji za privatizaciju. Sam prekršajni postupak je pred zastarelošću. I pored više obraćanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nikakav odgovor do danas nismo dobili", kaže Zlatko Petrović iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
U međuvremenu, Agencija za privatizaciju je prestala da postoji.
"U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu odgovaraju da se u Odeljenju za visokotehnološki kriminal vodi postupak protiv NN lica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka.
Ne bi trebalo da čudi čak ni to da još godinama čekamo na odgovor nadležnih ko je i s kojom namerom počinio to krivično delo, kaže kriminolog s kojim smo razgovarali.
"Naše Tužilaštvo u ovoj sferi sajber kriminaliteta i nema baš nekog iskustva što nije čudno jer je to sasvim nova vrsta kriminalnih ispoljavanja, a ako tome dodate i nesnalaženje u toj tužilačkoj istrazi ukupnog tužilaštva, onda je slika potpunija", navodi kriminolog Zlatko Nikolić.
Osim datuma rođenja, preko jedinstvenog matičnog broja može se doći i do drugih ličnih podataka koji ne bi smeli da budu javni, upozoravaju stručnjaci.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.