CRNA RUPA srpskih propisa: Kako su 1,4 miliona pretvorena u - nulu

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA RUPA srpskih propisa: Kako su 1,4 miliona pretvorena u - nulu

Ne samo što je Aerodrom „Nikola Tesla“ obećao građanima dividendu od tričavih 20 para nego građani tu sumu neće moći ni da podignu zbog Zakona o platnom prometu.

Beogradski aerodrom doneo je odluku po kojoj će deo dobiti iz 2013. od 1,39 miliona dinara podeliti malim akcionarima, a deo od 6,8 miliona državi kao većinskom vlasniku. Svaki građanin koji ima besplatne akcije ove kompanije dobio bi po 20 para i to bi po pravilu trebalo da se nađe na njegovom računu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Međutim, Zakon o platnom prometu povukao je iz opticaja apoene od 50 para još 2007. Tako se postavlja pitanje da li je Aerodrom bacio oko 11.500 evra i da li je novac poklonio Poštanskoj štedionici i ostalim bankama gde građani imaju račune za besplatne akcije.

Bankar koji je želeo da ostane anoniman kaže da je preporuka NBS da se iznosi do 50 para zaokružuju na nulu, a oni od 51 do 99 para na dinar.

- To znači da bi u slučaju Aerodroma akcionari ostali bez dividende. Recimo da na računu imaju 800 dinara. Ako tome dodate 20 para, dobijamo iznos od 800,2 dinara, ali će vam banka isplatiti 800 - navodi naš sagovornik.

Odluku o dividendi i načinu isplate doneo je izvršni odbor. Rok za isplatu dividende je kraj 2015. Na pitanje da li su ovakvom odlukom bacili više od milion evra, u Aerodromu kažu da su u ovom slučaju „preduzeli sve korake kako bi se izbeglo neracionalno trošenje sredstava“.

- Stoga je isplata dividende od 0,2 dinara po akciji odlukom o isplati dividende odložena za 2015. kako bi se akumulirala sa dividendom iz budućeg perioda i zajedno isplatila - navode u ovoj kompaniji.

Da bi mogla da bude isplaćena zajedno sa prethodnom, ne sme biti manja od 31 pare.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.