Ako još niste prodali besplatne akcije, sada ćete morati da platite njihovu prodaju

Izvor: BKTV News, 12.Feb.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako još niste prodali besplatne akcije, sada ćete morati da platite njihovu prodaju

Svi koji dosad nisu prodali akcije koje su besplatno dobili, od ove godine moraće da plate dve porivizije.

Ukupno se zaračunavaju tri provizije pri njihovom trgovanju, ali će građani morati da plate dve.

Prema tome, svi vlasnici akcija NIS-a i Aerodroma, koji sada žele prvi put da prodaju akcije, uslugu brokera ne plaćaju, ali će provizije Beogradske berze i Centralnog registra hartija od vrednosti morati da plate.

Obe provizije bračunavaju se u vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od 0,1 odsto od ostvarenog prometa tim akcijama za berzi. Za utehu je što građani i dalje ne moraju da plate porez na ovako stečen prihod.

"Uredbom je, do 31. decembra 2018. godine, produžen rok u kome građani prvu prodaju akcija stečenih na osnovu Zakona o pravu na besplatne akcije mogu da obave bez naknade brokerskih usluga", rečeno je u Ministarstvu privrede, a prenose "Večernje novosti".

Ova mogućnost, nažalost, ne odnosi se na transakcije koje sprovodi Beogradska berza i Centralni registar u kojem se preknjižava promen avlasnika nad vrednostnim hartijama. Prema zakonu, oslobađanje od naplate provizije važilo je za transakcije do 31. decembra prošle godine.

Cene akcija

Naftna industrija Srbije – poslednja cena na berzi – 744 dinara po akciji (dodeljeno po pet akcija)

Aerodrom Nikola Tesla – poslednja cen ana berzi: 1.130 dinara po akciji (deljena po jedna akcija)
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.