Zemunska ulica Cara Dušana otvorena za saobraćaj

Izvor: Studio B, 01.Nov.2014, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunska ulica Cara Dušana otvorena za saobraćaj

Ulica Cara Dušana u Zemunu, na koju izlazi most Zemun-Borča, otvorena je za saobraćaj, a radovi u toj ulici su završeni dan ranije nego što je bilo planirano.

Otvaranjem ove deonice stvoreni su uslovi da most Zemun-Borča bude otvoren na vreme, čime će se značajno rasteretiti saobraćaj u centru Beograda, izjavio je Tanjugu posebni savetnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Rade Obradović.

U narednih mesec i po dana nas očekuje završetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama do Zrenjaninske petlje, ukazao je Obradović.

Ranije je najavljeno da će radovi u Ulici cara Dušana biti gotovi, a saobraćaj pušten 1. novembra, a kako je istakao Obradović, to je učinjeno dan ranije - 31. oktobra.

"To je prvi element deonice Zemun-Borča koji je u funkciji, otvaranjem ove saobraćajnice rešeni su problemi mnogih građana koji više od mesec dana nisu mogli da normalno obavljaju svakodnevne aktivnosti", rekao je Obradović.

On je objasnio da je završetak deonice koja obuhvata Ulicu Cara Dušana bio izuzetno važan jer se ispostavilo da podzemne vodovodne i kanalizacione instalacije nisu zadovoljavajuće, pa su i one potpuno rekonstruisane.

"Građani će imati rešene ne samo saobraćajne probleme, već i značajno poboljšano snabdevanje vodom i rešene kanalizacione probleme", kazao je Obradović.

On je podsetio da je prvobitni rok za otvaranje mosta Zemun-Borča bio 27. decembar, ukazavši da će i tu radovi biti gotovi ranije, bar desetak dana ranije.

Obradović je objasnio da će ta saobracajnica rasteretiti saobraćaj u centru Beograda, dodajući da je u ovom trenutku Beograd jedan od retkih glavnih gradova u svetu koji ima težak kamionski saobraćaj oko centra.

Za veliki broj građana će biti poboljšani uslovi života jer je ovo je jedna moderna saobraćajnica, a očekujemo i da privuče veliki broj investicija na svojoj trasi, zaključio je Obradović.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšn" (Cina Road and Bridge Corporation).

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim Koridorima 10 i 11. To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.