Želite da zasadite nešto u baštu? Neka to bude goji

Izvor: 24sata, 23.Okt.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite da zasadite nešto u baštu? Neka to bude goji

Posadite voćku iz jugoistočne Azije koja rađa crvenim supermoćnim bobicama. Dobro će uspeti i u našem podneblju u kom je sve popularnija.

Pojam sađenje obično vežemo uz proleće i leto, to možete sa velikim brojem kultura učiniti i u jesen i zimu. Neka vam hladni i kišni dani ne budu prepreka da obogatite svoj vrt ili voćnjak novom vrstom. I to ovaj put malo egzotičnijom, koja ima podjednake šanse da uspe i kod nas.

Na primer, drvo gojija čiji crveni plodovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << male, a moćne bobice velike oko 2 centimetara postaju sve popularnije i kod nas.

Antioksidans bogat vitaminom C

A razlozi takvom statusu i više su nego opravdani – reč je o voćki bogatoj vitaminom C (500 puta više od narandže) s antioksidativnim svojstvima, što je čini snažnom u borbi protiv starenja, odumiranja tkiva, slabljenja imuniteta i nastanka karcinoma.

Gojini plodovi idealni su za ovu svrhu, potrebno je svaki dan uneti od 10 do 30 grama bobica kako bi se postigao željeni učinak – kaže diplomirana inženjerka agronomije Vesna Mijat i dodaje da su bobice gojija izvrstan izvor karotenoida i olova.

U 100 grama ploda nalazi se čak 11 miligrama olova. Lekovita svojstva goji bobica još se uvek otkrivaju, a najnovija istraživanja govore da ograničavaju neosetljivost tela na insulin i da njihova konzumacija može da poveća broj belih krvnih zrnaca.

Najbolje uspevaju u svojoj 'domovini' Tibetu i jugoistočnoj Aziji, dok je Kina njihov najveći proizvođač. Bez obzira na njihovo daleko poreklo, goji može da uspe i u našim klimatskim uslovima.

Način sađenja

Kao najbolju lokaciju preporučuje se mesto osunčano tokom čitavog dana. Iskopajte jamu veličine 40x40x40 na razmak od oko 1 metar. Na dno stavite đubrivo. Đubrivo pospite iskopanom zemljom, pazeći da jama ostane duboka oko 20 cm pa na njega stavite supstrat (humusnu zemlju sa što većom pH vrednosti). Položite koren sadnice, zatrpajte iskopanom zemljom i dobro zalijte. Uz biljku možete staviti štap i vezati je lagano uz njega.

Daljnja njega i berba

Biljku obavezno treba navodnjavati i svaki mesec prihranjivati. Kako biste imali bolji prinos, morate je obrezivati. A da biste uživali u crvenim bobicama, treba da pričekate dve do tri godine. Ali, strpljenje se u ovom slučaju isplati. Od jednog stabla možete ubrati do 5 kilograma bobica. Veliki neprijatelj zrelim plodovima je mraz – oberite ih pre nego što se pojavi. Možete ih jesti u svežem, obliku, sušiti (na suncu) ili pak zamrzavati.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.