ZBOGOM, ŠALTERI Par klikova do mesta u vrtiću, uverenja o državljanstvu, registracije vozila

Izvor: Blic, 30.Jul.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOGOM, ŠALTERI Par klikova do mesta u vrtiću, uverenja o državljanstvu, registracije vozila

Onlajn upis dece u predškolske ustanove, zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, kao i registracija vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima i zamena vozačke dozvole, trenutno su najpopularnije od ukupno 300 različitih elektronskih usluga koje postavljaju 104 različita državna organa.

Šalteri, redovi, višesatno čekanje, zaboravljeni papiri - ove stvari oduvek su stvarale nelagodu i nervozu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali čini se da će uskoro da postanu produkt prošlosti zbog sve popularnijih elektronskih usluga. Broj naloga na portalu eUprava u poslednjih šest meseci uvećan je za gotovo 30 odsto - sa 80.000 novih, ovaj sajt trenutno broji više od 380.000 aktivnih korisnika.

Za šest godina postojanja, na nacionalni portal pristiglo je više od tri i po miliona zahteva građana, dok je početkom maja u rad puštena nova e-usluga izrađena za potrebe Grada Beograda - onlajn upis dece u predškolske ustanove. Zahvaljujući njoj, umesto u redovima i pred šalterima gotovo 10.000 roditelja je zahtev za upis dece u vrtiće podnelo putem interneta – popunjavanjem jednog obrasca i bez prilaganja dodatnih dokumenata.

Upis preko interneta već postao HIT: Vrtići ZATRPANI onlajn prijavama

- Onlajn upis dece u predškolske ustanove prva je usluga zahvaljujući kojoj roditelji nisu morali da čekaju u redovima i pred šalterima, kako bi državi dostavili svoje i lične podatke dece. Ona je primer efikasnih i korisnih e-usluga koje ćemo razvijati u najskorijoj budućnosti - istakao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i još jednom se zahvalio svim korisnicima eUprave koji razumeju važnost ovog portala i podržavaju napore Direkcije da stvori bespapirnu i jednošaltersku državnu aministraciju.

Nacionalni Portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. godine, kao najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.