Voze autobuse bez kontrole

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2016, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voze autobuse bez kontrole

Samo polovina broja vozača GSP može da upravlja novim vozilima sa digitalnim tahografima. Po važećem zakonu, šofer mora da ima odgovarajuću karticu GRADSKO saobraćajno preduzeće "Beograd" ima 310 vozila koja poseduju digitalne tahografe, a samo polovina vozača može njima da upravlja. Naime, da bi ovakvo vozilo izašlo u saobraćaj neophodno je da šofer ima memorijsku tahografsku karticu koja beleži podatke o njegovim aktivnostima, ali taj uslov ne ispunjavaju svi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Problem je što se prilikom dodeljivanja vozila vozaču ne vodi računa da li su ovi uslovi ispunjeni, te se direktno krši Zakon o bezbednosti u saobraćaju. U pogonu "Zemun" od 314 vozača njih 216 poseduje tehografsku karticu. U ovom pogonu je 55 autobusa sa digitalnim tahografom. U planu je da i ostali vozači budu opremljeni adekvatno. Ali, kako nezvanično saznajemo, ovde se do sada prilikom pravljenja rasporeda nije vodilo računa da li su "upareni" vozilo sa digitalnim tahografom i vozač koji poseduje odgovarajuću karticu. Takođe, kako dodaju, često oni koji je nemaju izađu na liniju upravo sa novim autobusom. Očekuju da će se na ovu obavezu više obraćati pažnja kada dobiju nova vozila iz "Ikarbusa". Prema rečima Željka Milkovića, direktora GSP "Beograd", više od 50 odsto vozača poseduje memorijske kartice, a digitalne tahografe imaju sva nova vozila. - U većini slučajeva poštuje se princip da vozači koji duže autobus sa analognim tahografom, u slučaju tehničke neispravnosti, dobiju drugi autobus, takođe sa analognim tahografom - objašnjava Milković. - Isto se odnosi i na autobuse sa digitalnim tahografima. Ipak, u pojedinim situacijama to nije moguće uvek ispoštovati, jer se dešava da u rezervi nema autobusa sa analognim tahografom već sa digitalnim, i obrnuto. U cilju realizacije planiranog reda vožnje, vozaču se daje ispravan autobus i on izlazi u saobraćaj, ne uzimajući u obzir koji je tahograf u njemu. Dakle, reč je o pojedinačnim slučajevima, a ne o praksi. Milković ističe da nabavka memorijskih kartica nije dužnost JKP GSP "Beograd", već vozača, kako onih koji stupaju u radni odnos tako i onih koji su već u radnom odnosu. Agencija za bezbednost saobraćaja je nadležna za izdavanje tahografskih kartica za digitalne tahografe, u skladu sa Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima. NEPRI PREMLjENI I POSLE ČETIRI GODINE NAJVEĆI gradski prevoznik nepripremljen je i posle četiri godine otkako je počelo izdavanje tahografskih kartca. Obaveza ugradnje digitalnih tahografa određena je Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, i odnosi se na sva novoproizvedena vozila koja se prvi put registruju u Republici Srbiji posle 1. jula 2011. godine. A izdavanje tahografskih kartica u Srbiji počelo je 12. januara 2012.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Voze autobuse bez kontrole

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 13:18

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" ima 310 vozila koja poseduju digitalne tahografe, a samo polovina vozača može njima da upravlja...Naime, da bi ovakvo vozilo izašlo u saobraćaj neophodno je da šofer ima memorijsku tahografsku karticu koja beleži podatke o njegovim aktivnostima, ali taj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.