Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni muzej u Beogradu obeležio 139 godina postojanja

Vojni muzej u Beogradu danas je obeležio svoj dan, 22. avgust i 139 godina postojanja, u znak sećanja na taj datum 1878. godine kada je knez Milan Obrenović ukazom osnovao tu ustanovu.

U okviru obeleževanja priređena je izložba "Predmeti iz riznice Vojnog muzeja" koju je otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin, istakavši da i sve što je prikazano pokazuje da Srbija ima zašto da bude ponosna na svoju istoriju i tradiciju.

"Ponosni smo što ćemo i ovoga puta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se poklonimo senima boljih od sebe", rekao je Vulin i naglasio značaj poštovanja tradicije i istorije i sa apekta uloge vojske u odbrani naroda i države i u budućnosti.

Prema njegovim rečima, kada se okrenu iza sebe, Srbi imaju na koga da se ponose i oslone i na koga da liče.

"Vekovi koji su iza nas su vekovi na koje smo ponosni", rekao je on istakavši da tradicija koja se poštuje označava i kakav će neko biti u budućnosti.

Vojni muzej se nalazi na Kalemegdanu u zgradi podignutoj 1924. za namene Vojnogeografskog instituta, koja mu je 1956. ustupljena.

Prva muzejska postavka otvorena je 1904, povodom stote godišnjice Prvog srpskog ustanka, a potom se ta institucija, između ostalog, predstavila i na Balkanskoj izložbi u Londonu 1907. godine.

Zgrada muzeja srušena je u Prvom svetskom ratu, a evakuisane zbirke dobrim delom su stradale ili zaplenjene da bi kralj Aleksandar I Karađorđević 1934. izdao Uredbu o obrazovanju Vojnog muzeja u Kraljevini Jugoslaviji.

Nova postavka je otvorena 1937. godine, ali su tokom Drugog svetskog rata muzejske zbirke dobrim delom bile uništene ili poharane.

Posle Drugog svetskog rata, pristupilo se prikupljanju predmeta, naročito iz tog oružanog sukoba tako da je značajno povećan muzejski fond.

Vojni muzej danas poseduje oko 32.000 predmeta sistematizovanih u 14 zbirki kao i oko 100.000 negativa i fotografija koje, kako je navedeno, čine jedinstvenu baštinu koja prevazilazi okvire nacionalne i usko vojne istorije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.