Više od 6.000 zahteva za onlajn upis u predškolske ustanove u Beogradu: Ovo su najčešće greške roditelja

Izvor: Telegraf.rs, 16.Maj.2017, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 6.000 zahteva za onlajn upis u predškolske ustanove u Beogradu: Ovo su najčešće greške roditelja

Na nacionalni Portal eUprava (www.euprava.gov.rs), u prvih pet dana od kako je počeo ovogodišnji konkursni rok, pristiglo je više od 6.000 zahteva za upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda.

Ubedljivo najviše zahteva, čak 1.186, poslato je sa teritorije Opštine Novi Beograd, zatim sledi Voždovac sa 820 i na trećem mestu je Čukarica sa 751 online prijava.

Beogradska opština u kojoj je ova e-usluga najmanje korišćena je Sopot, sa devet poslatih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zahteva.

- Očekujemo da će se u ovoj nedelji uključiti roditelji iz velikih beogradskih opština, kao što su Savski venac, Vračar i Stari grad, gde nam se čini da broj zahteva pristigao preko Portala ne odgovara broju  stanovnika - izjavio je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

On je dodao i da prvi dani online upisa protiču bez većih problema i da složeni sistem prijave koji ukršta podatke iz nekoliko različitih baza državnih institucija i pored velikog broja prijava, funkcioniše bez zastoja.

- Broj roditelja koji nije mogao samostalno da podnese zahtev i koji se zaposlenima u Direkciji obratio za pomoć, u ovom času je na nivou statističke greške i iznosi manje od 0.5 odsto. U najvećem broju ovih slučajeva problem bio u pogrešno unetim podacima – najčešće matičnim brojevima - istakao je on.

Kako Stojanović napominje, korisnici koji su poslali online prijavu putem Nacionalnog portala eUprava i dobili povratnu informaciju da je ona poslata, nemaju razloga za brigu.

Njihovi zahtevi prosleđeni su nadležnim predškolskim ustanovama, a zavodni brojevi će im biti dodeljeni u najkraćem mogućem roku koji u o ovom trenutku iznosi oko 24 sata.

Podsećamo da je ova e-usluga u prošlogodišnjem konkursnom roku dva puta unapređena, tako da je sada dostupna nezaposlenima i roditeljima koji nisu državljani Republike Srbije.

Od prošle nedelje zahtev je moguće podneti i za predškolske ustanove iz Sremske Mitrovice, a od danas i sa teritorije Šapca.

Direkcija za elektronsku upravu apeluje na roditelje da ne opterećuju šaltere, uštede svoje vreme, i da komfornije i jednostavnije – preko nacionalnog Portala eUprava proslede zahteve za upis. Podsećamo da je u prošlogodišnjem konkurnom roku svih 10.000 prijava prosleđeno nadležnim predškolskim institucijama. Složeni sistem eVrtića u međuvremenu je dodatno unapređen, a kapaciteti Direkcije su pojačani, što garantuje da će i u ovom konkurnom roku sve prijave podnete preko Portala ući u redovan sistem upisa.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.