Vesić apeluje: Kupujte markice za prevoz direktno od Grada Beograda

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić apeluje: Kupujte markice za prevoz direktno od Grada Beograda

Gradski menadžer Goran Vesić pozvao je danas kompanije sa sedištem na teritoriji Beograda da za februar mesec kupe zaposlenima mesečne karte direktno od Gradske uprave.

- Obraćam Vam se, u ime Grada Beograda, sa pozivom da podržite naše napore da finansijski stabilizujemo gradski javni prevoz i tako ga učinimo boljim i kvalitetnijim za sve građane. Pre godinu dana naš gradski prevoznik je bio potpuno prezadužen, a većina građana nije plaćala karte za prevoz. U takvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situaciji, sistem javnog gradskog prevoza nije mogao da opstane bez subvencija grada koje su se povećavale iz meseca u mesec. Subvencije, naravno plaćamo svi, a njihovo povećanje za javni prevoz značilo je manje novca za škole, obdaništa ili uređenje parkova i ulica. Sa druge strane, zbog nasleđenog duga od preko 1,1 milijarde evra, naše subvencije ne mogu da rastu u nedogled. U toj situaciji, naš gradski prevoz se tokom prošlog leta našao na ivici opstanka.

Ovakva situacija je zahtevala oštre ekonomske mere koje je Grad Beograd odmah sproveo. Svi nepotrebni troškovi, kao što su pi-ar agencije, reprezentacije i višak automobila su ukinuti, deo imovine preduzeća koji nije neophodan za funkcionisanje se prodaje, ostvarene su znatne uštede u samom poslovanju preduzeća, a radno vreme vozača je produženo sa sedam na osam sati. Sprovodimo brojanje putnika i saobraćaja, kako bi se napravio optimalan red vožnje koji bi zadovoljio zahteve građana, a sa druge strane omogućio znatne uštede. Ove mere su počele da daju rezultate i situacija kod našeg gradskog prevoznika je svaki mesec sve bolja i bolja. Ipak, ključna mera za oporavak je da građani plaćaju karte za prevoz. Poslednjih meseci građani su pozitivno odgovorili na našu kampanju pa je prihod od prodaje karata porastao. Ovo su ohrabrujući rezultati, ali nisu dovoljni.

Grad Beograd je učinio dodatne napore da gradski prevoz učini kvalitetnijim, bez obzira na tešku finansijsku situaciju. Tokom ove godine kupićemo 50 novih solo autobusa i tako, osim poboljšanja kvaliteta prevoza, rešiti delimično problem nastao kada je prošla uprava, 2012. godine, kupovinom Solarisovih autobusa kupila manje solo, a više zglobnih autobusa. Pored toga, na ovaj način, delimično rešavamo problem nastao zato što gradski prevoznik u periodu 2009–2012. nije kupio nijedan novi autobus zbog čega je danas prosečna starost autobusa u Beogradu blizu deset godina. Ove godine, svi autobusi u našem gradskom saobraćaju dobiće besplatan internet, kao i nove kamere zahvaljajući kojima povećavamo bezbednost i putnika, i vozača. Grad Beograd, prvi put ove godine, namerava da kupi električne autobuse kojima će biti pokrivena jedna gradska linija, što je istorijski iskorak našeg grada kada je reč o ekološkoj svesti.

Direktna kupovina karata za javni prevoz za zaposlene podrazumeva brojne pogodnosti, pomoću kojih svakako ostvarujete značajne uštede u budžetu i smanjujete troškove poslovanja. Grad Beograd za kupovinu karata od strane preduzeća odobrava popuste od 3 do 15 odsto, vaša kompanija ostvaruje pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost koji iznosi 10 odsto, a ukoliko se odlučite da kupite godišnju kartu, koja važi 12 meseci od meseca kupovine, dok joj je cena jednaka ceni 11 mesečnih karata, ostvarujete popust od 8,33 odsto. To znači da pojedine kompanije mogu da smanje troškove kupovine karata i za trećinu ako se odluče da posluju direktno sa Gradom Beogradom.

Procedura registracije za program grupne dopune kartica zaposlenih je vrlo jednostavna, kao i dalja realizacija direktne kupovine karata za javni prevoz. Dovoljno je da nadležni u Vašem preduzeću kontaktiraju Direkciju za javni prevoz grada Beograda, na telefon 011/ 3309-343 - kaže u svom pozivu gradski menadžer Goran Vesić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.