Izvor: Politika, 03.Avg.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vantelesna oplodnja za 800 do 1.000 parova godišnje

U GAK u Višegradskoj stigle donacije vredne oko milion evra.– U planu formiranje kabineta za brzu dijagnostiku i omogućavanje većeg broja besplatnih analiza plodove vode kod trudnica

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije uskoro će više parova koji ne mogu da dobiju bebu imati priliku da potraže pomoć lekara, jer će ova ustanova udvostručiti broj postupaka vantelesne oplodnje. Do sada su stručnjaci klinike mogli da urade 370 do 400 postupaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veštačke oplodnje godišnje, a ubuduće će, sa novom opremom i u rekonstruisanom prostoru, moći da sprovedu ovu proceduru kod 800 do 1.000 parova godišnje.

Za uvođenje ovog noviteta, pojašnjava profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike, pomoglo im je Ministarstvo zdravlja tako što je nabavilo kompletno novu opremu zahvaljujući kojoj se otvorila mogućnost za proširenje kapaciteta.

– Oprema koja se koristi u ovoj oblasti stigla je pre dva meseca, a u julu ćemo preuređivati prostor. Planiramo od ovog meseca da povećamo režim posla. Sve više parova ima potrebu za ovom vrstom pomoći kako bi dobili potomstvo – objašnjava dr Stefanović.

U toku je preuređenje poliklinike za akušerstvo, gde trudnice dolaze na savetovanje i ultrazvučne preglede, a poliklinika za ginekologiju je obnavljana. Želja rukovodioca ove kuće je da formiraju odeljenje – kabinet za brzu dijagnostiku što bi značilo pacijentkinjama sa nejasnim dijagnozama da mogu da dođu ovde i da u što kraćem roku dobiju pravu dijagnozu tima lekara. Renovirano je odeljenje intenzivne nege, koje predstavlja srce službe za neonatologiju, a dobili smo inkubatore, stolove... Ovde dolazi na svet dosta prevremeno rođene dece. Plan je da se uskoro omogući majkama čije bebe borave na ovom odeljenju da mogu da ih gledaju posredstvom kamere.

– Neonatologija je godinama kuburila sa nedostatkom kadrova, pa je bitno što smo nedavno primili dvoje stručnjaka, a zaposlićemo još dvoje. Kod nas je moguće da budući tata prisustvuje porođaju ili neka druga draga osoba koju pacijentkinja želi – naglašava dr Stefanović dodajući da nema lista čekanja za intervencije.

U toku prošle godine ova klinika dobila je donacije u vrednosti od oko milion evra, a najviše je stiglo preko potrebnih aparata i instrumenata za operacione sale. Nekoliko uređaja stiglo je u laboratoriju ove kuće, a posle gotovo tri decenije nabavljen je novi sterilizator. Obezbeđena je i donacija od 50.000 evra u hrani za bebe.

– Obnovili smo hirurške instrumente neophodne za operacije što decenijama nije nabavljano. U našoj ustanovi Medicinski fakultet obavlja edukaciju i usavršavanje mladih kadrova, tako da u svakom trenutku imamo lekare na specijalizacijama ili akademskim studijama – pojašnjava profesor dr Saša Kadija, zamenica direktora klinike.

Uz pomoć Medicinskog fakulteta uspeli su da obezbede da se kod određenih pacijentkinja radi amniocinteza, analiza plodove vode kod trudnice, potpuno besplatno. Pre nekoliko meseci, zahvaljujući akademiku profesoru dr Vladimiru Kostiću, ustanova je dobila aparat sekvenator, što znači da će uskoro moći sami da rade besplatne analize svim budućim majkama kojima je to potrebno.

-----------------------------------------------------------

Klinika u brojkama

25 odeljenja

600 zaposlenih

100.000 pregleda u ambulantama godišnje

7.000 porođaja godišnje

8.000 do 9.000 operacija se obavi godišnje

24 sata rade 365 dana godišnje

-----------------------------------------------------------

Ustanova akreditovana na sedam godina

Ova klinika nedavno je dobila akreditaciju na sedam godina, a rukovodioci klinike ističu da će od toga pacijenti imaju koristi jer je svrha akreditacije merenje standarda i procedura, uvođenje novih tehnologija u lečenje zarad poboljšanja usluga koje se pružaju ženama.

– Mesecima smo se pripremali za proces akreditacije. Veliki je uspeh što smo akreditovani na maksimalni period od sedam godina, ali je i velika obaveza – dodala je dr Saša Kadija.

-----------------------------------------------------------

Bolji kvalitet hrane

Kvalitet ishrane se dosta popravio, tvrdi dr Stefanović, obroci su dobri i servirani na pristojan način.

– Uradili smo anketu među pacijentkinjama i videli smo da je sada više od 90 odsto njih zadovoljno hranom koju dobija u našoj ustanovi. Verovatno bi neko bio zadovoljniji da dobija pljeskavicu ili ćevape, ali mi moramo da dajemo obroke u skladu sa medicinskim osnovama – kaže dr Stefanović.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.