Izvor: Politika, 22.Nov.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vantelesna oplodnja – lutrijski dobitak

U Specijalnoj bolnici Beograd postoji jedino besplatno savetovalište za vantelesnu oplodnju. Od 2012. tri puta godišnje organizuje se nagradna igra, a premija je šansa da se dobije potomstvo. Za prvo izvlačenje prijavilo se 50 parova, a za osmo, održano u oktobru, 365 iz čitave Srbije

Devet meseci po ukidanju gradskog savetovališta za vantelesnu oplodnju parovima koji pokušavaju da na ovaj način dobiju bebu na raspolaganju je besplatno savetovalište u Specijalnoj bolnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beograd. Kako naglašava Darja Živković, psihološki savetnik, na ovaj vid podrške mesečno će moći da računa pedesetak osoba. Razgovori se obavljaju u grupama koje imaju do deset članova, jednom sedmično. Za sada je to subotom od 18 do 20 časova. Zainteresovani mogu da se prijave na mejl darjazivkovic@gmail.com ili na brojeve telefona 32-82-742 i 32-82-864. Broj dolazaka nije ograničen. Iako je poželjno da u savetovalište dolaze parovi, za sada je prijavljeno mnogo više žena.   

Otvoreni smo za sve koji su zainteresovani za ovakav vid podrške – parove koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju, one kod kojih je postupak u toku, ali i za žene i muškarce koji su neuspešno prošli kroz ovaj postupak, pa im je neophodna podrška kako ne bi zapali u emocionalne probleme – objašnjava Živkovićeva.

Ona naglašava da je psihološko savetovalište Specijalne bolnice Beograd u Gospodar Jovanovoj 54 besplatno za sve, bez obzira na to da li su se za VTO postupak odlučili u državnoj ili nekoj privatnoj klinici.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, uspešnost VTO postupka je do 30 odsto veća uz psihološko savetovanje.

– Statistika pokazuje da se u svetu broj beba rođenih posle vantelesne oplodnje približava broju novorođenčadi začetih prirodnim putem. Taj trend postoji i u našoj zemlji, ali je naravno mnogo slabije izražen – kaže Darja Živković.

Na putu nameri da kroz proces VTO postanu roditelji, mnogim parovima prepreku predstavlja cena postupka. Za one koji ispune stroge kriterijume, dva pokušaja su besplatna, odnosno o trošku RFZO, a pojedini gradovi i opštine u zavisnosti od stanja u budžetu pokrivaju i treći pokušaj za parove sa svoje teritorije. U slučaju da se VTO plaća, postupak košta od 1.000 do 4.000 evra, ako je zahvat složeniji. Procene su da u Srbiji 300.000 parova ima problem sa sterilitetom.

Da bi barem nekima od njih pomogli, u Specijalnoj bolnici su pre dve godine osmislili svojevrsnu humanitarnu lutriju. Oko Nove godine, Uskrsa, i u toku Dečje nedelje (tačan datum i vreme objavljuju se sedam dana ranije na sajtu i fejsbuk stranici bolnice) parovi zainteresovani za besplatnu VTO pozivaju se da dođu i na papir overen pečatom upišu lične podatke. Zatim presavijen papirić ubacuju u veliku staklenu kuglu. Sve to traje sat vremena, potom se pred svima koji su učestvovali u lutriji izvlači ceduljica sa imenima srećnog para. Prvo izvlačenje bilo je na Uskrs 2012. godine. Prijavilo se 50 parova. Poslednji, osmi put, 18. oktobra, na šansu iz staklene kugle čekalo je 365 parova iz čitave Srbije, kao nikada do tada. Prvi put su izvučene dve cedulje, jer je bolnica obezbedila darodavca koji je platio većinu troškova druge oplodnje.

– Smatramo da je u ovim kriznim vremenima više nego ikad važno pomoći ljudima koji žele da se ostvare kao roditelji a nisu u stanju da sami finansiraju postupak vantelesne oplodnje. Zato kroz ovakve humanitarne akcije pokušavamo da doprinesemo povećanju nataliteta. Svi zaposleni su čitav svoj profesionalni rad posvetili upravo razvoju humane reprodukcije. Za nas je dolazak što više beba na svet cilj kome smo u potpunosti posvećeni – ističe prof. dr Slobodan R. Radulović, stručnjak u oblasti humane reprodukcije i direktor bolnice.

Šansa za sreću – bez ograničenja

Za učešće u humanitarnoj lutriji za dobijanje besplatne vantelesne oplodnje gotovo da nema nikakvih ograničenja. Parovi koji se prijave ne moraju da budu u braku. Za razliku od uslova koje RFZO propisuje za besplatnu VTO, potencijalna majka ne mora da bude mlađa od 40godina. U Specijalnoj bolnici postoji i Centar za vantelesnu oplodnju osoba sa invaliditetom, tako da i one mogu da konkurišu za besplatan VTO postupak.

Dragana Jokić-Stamenković

objavljeno: 22.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.