VESIĆ: Sačuvaćemo Gradić Pejton

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESIĆ: Sačuvaćemo Gradić Pejton

Rekonstrukcija Gradića Pejton trebalo bi da počne 2017. godine kada se reši imovinsko-pravni status tamošnjih objekata, kako bi se on očuvao kao zanatsko-kulturni centar.

- Želimo da definitivno rešimo status Gradića Pejton jer je to važan objekat koji je radio arhitekta Ranko Radović. Kada je napravljen, važio je za veliki iskorak u arhitekturi, a godinama unazad je ruiniran i ne liči na ono što je bio. Ideja da se on sruši i da se tu napravi garaža nastlala je 2005. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je naišlo na osudu građana Vračara i čak je 30.000 njih potpisalo peticiju protiv toga. Tadašnja vlast je zaustavila rušenje ali nije rešila status Pejtona, što ćemo mi sada uraditi - rekao je za “Blic” gradski menadžer Goran Vesić.

Status lokala nije pravno regulisan. To su još uvek privremeni objekti.

- Gradski arhitekta Milutin Folić i ja razgovarali smo sa zakupcima, napravili zajedničku komisiju koja bi trebalo da definise odnose kako da trajno rešimo problem. Inicirali smo plan koji će predvideti zanatsko-poslovni centar, a pravo da budu u njemu imaće samo oni koji se bave starim zanatima i delatnostima koje su oduvek zastupljene u njemu. To su privremeni objekti i moramo da ih pretvorimo u trajne kako bismo mogli da ih upišemo u svojinu grada i da krenemo u rekonstrukciju - kaže Vesić.

Plan je da se ovaj kvart renovira, a svi objekti koji su u dograđeni, vrate u prvobitno stanje.

- Gradskim odlukama ćemo propisati da tamo budu samo stari zanati, antikvarnice, da to bude kulturno središte, jer samo tako ima smisla da Pejton živi. U njemu nećete moći da kupite patike ili belu tehniku, biće jedinstven, siguran sam da ga neće oslabiti postojanje mnogih tržnih centara - zaključio je Vesić.

Rekonstrukcija Pejtona očekuje se početkom 2017. i do kraja iste bi trebalo da bude završena.

KRSTILI GA PO ČUVENOJ TV SERIJI

Poznati arhitekta Ranko Radović 1970. projektovao je zanatsko-umetnički-boemski centar koristeći tada jedinstveno arhitektonsko rešenje po ugledu na pčelinje saće. U “Zanatskom centu Vračara” oduvek su radnjice imali krojač, staklorezac, bravar, stakloduvač, optičar, pečatorezac, gravir... Čuburci su ga po TV seriji krstili kao “Gradić Pejton”.

Danas u njemu ima 37 zakupaca u oko 42 objekta.

SASTANAK SA ČELNICIMA GRADA 9. MAJA

Predstavnica zakupaca Tamara Rumenović veruje da će neke nepravilnosti biti rešene kad počne obnova objekata.

- Iz Grada nam je rečeno da će rekonstrukcija sačuvati Pejton. Međutim, postoji problem unutar zakupaca, jer će neki od njih pretpeti štetu ako se objekti budu vraćali u prvobitno stanje. Imamo sastanak sa Vesićem i Folićem 9. maja, nadamo se da ćemo postići dogovor kako bismo očuvali Gradić Pejton - rekla je Rumenović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.