U susret Beldocsu:  Dokumentarac u skejterima iz Istočne Nemačke oduševio publiku

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 01:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret Beldocsu: Dokumentarac u skejterima iz Istočne Nemačke oduševio publiku

Dokumentarac "Ovo nije Kalifornija" reditelja Martela Persiela o skejterima u Istočnoj Nemačkoj pre pada Berlinskog zida prikazan je u ponedeljak uveče u KC "Gradu", u susret festivalu "Beldocs".

Publika, mahom mlađa, imala je priliku da pogleda pank bajku o trojici mladića, zaljubljenika u skejtbording 80-tih godina u Demokratskoj republici Nemačkoj iz vremena pre pada Berlinskog zida.

- Film me je oduševio! Dinamičan je, daje slojevit prikaz vremena i društvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konteksta u kojem su odrastali glavni junaci. Verno je prikazan skejterski momenat - rekla nam je Radmila Veljović.

Reditelj je veštom kombinacijom arhivskog materijala dočarao autentične  sudbine glavnih junaka, kao i vremena u kojem su odrastali. U filmu je skejbording kultura prikazana kao opozit vladajućem "socijalističkom duhu kolektivizma", kao subverzivni čin ili, kako su je glavni junaci doživljavali, "kao beg, a istovremeno i prostor za igru".

Pogledajte trejler:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.