Sve više pacova po celom Beogradu!

Izvor: Večernje novosti, 24.Okt.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više pacova po celom Beogradu!

PORED bubarusa, i pacovi atakuju na prestonicu. U poslednje vreme primetna je ozbiljna najezda ovih glodara, koji su se toliko razmnožili da stanje postaje alarmantno. Jedan od razloga znatno povećanog broja miševa je što ove godine u Beogradu nije urađena nijedna sistematska deratizacija! Dragan Banjac, vlasnik deratizacijske firme „DDD promet“, jedne od četiri koje za grad Beograd rade ove sistematske akcije, kaže nam da je poslednja bila u decembru 2013. - Od tada više nijedna nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << rađena i pacovi su se mnogo razmnožili. Najezda je većih razmera i svakodnevno primamo veliki broj poziva građana - priča nam Banjac. - Zvao sam i Sekretarijat za zaštitu životne sredine da intervenišu, jer stanje postaje ozbiljno, a ide i hladno vreme kada se miševi i pacovi iz prirode povlače u zgrade, podrume, hale... Mi smo zbog dobrih odnosa sa gradom izlazili na teren i gde je bilo kritično uništavali glodare, ali trošimo svoja sredstva i ne možemo više besplatno da intervenišemo. Prema propisima, u gradu godišnje moraju da se odrade dve sistematske deratizacije, najčešće u aprilu i oktobru. - Zbog nedostatka sredstava u budžetu grada, u prvoj polovini 2014. nije bilo ni novca za izvođenje sistematske deratizacije - objašnjavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. I NA PERIFERIJI I U CENTRU PACOVI se, kad u jesen počne hladno vreme, sa polja i njiva sele u zapuštene hale i fabrike, podrume i mesta gde u uslovima toplijim nego što su napolju mogu da prezime. Zbog blizine njiva više ih ima u predgrađu, ali i podrumi u centru postaju njihova sasvim odgovarajuća staništa. Tu se nastane, a onda lako razmnože i prošire ukoliko se ne uništavaju. - Nakon obezbeđivanja para u drugoj polovini godine pokrenuli smo proceduru nabavke usluga za sprovođenje mera deratizacije. Najpre će se započeti sa suzbijanjem glodara na teritoriji opštine Obrenovac. Akcije suzbijanja glodara godinama su rađene po parkovima, beogradskim zgradama i javnim površinama. Sistematska deratizacija znači odbranu grada od mogućih zaraznih bolesti, koje glodari mogu da prenesu na čoveka.BUBARUSI ČAK I U VRTIĆU? PRIČA o najezdi bubarusa dobila je potvrdu i u vrtiću „Duško Radović“ na Vidikovcu, pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotografije koje je „okačio“ jedan roditelj. Republička sanitarna inspekcija kontrolisala je nedavno objekat i utvrdila da nema buba, ali je na zahtev nadležnog Sekretarijata naloženo da se izvrši vanredna dezinsekcija.ZAVOD ZA BIOCIDE - ODLUKOM Skupštine grada od 18. septembra Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju dodeljeno je isključivo pravo za obavljanje poslova sistematske deratizacije stambenog fonda, nehigijenskih naselja i priobalja na teritoriji grada Beograda. Oni će u narednom periodu obaviti interventni tretman na teritoriji svih gradskih opština - poručuju iz Sekretarijata.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Pacovi opsedaju Beograd

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014, 00:27

Zbog nedostatka novca u budžetu, tokom 2014. uopšte nije rađena sistematska deratizacija što je doprinelo da se pacovi u glavnom gradu razmnože...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Pored bubarusa, i pacovi atakuju na prestonicu. U poslednje vreme primetna je ozbiljna najezda ovih glodara, koji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.