Spomenik Dimitriju Tucoviću se izmešta iz srca Slavije

Izvor: Blic, 22.Jul.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Dimitriju Tucoviću se izmešta iz srca Slavije

Odbornici Skupštine grada Beograda doneli su danas odluku da se spomenik Dimitriju Tucoviću izmesti na novi plato Dimitrija Tucovića koji će se nalaziti između Trga Slavija i ulice kralja Milutina, a zbog rekonstrukcije Trga Slavija. Takođe, imenovani su v.d. direktori pojedinih javnih preduzeća, a odlučeno je i da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta, kao i da se podigne spomenik ruskim i srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

- Izmeštanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spomenika Dimitriju Tucoviću obezbediće se da se trg Slavija sledeće godine rekonstruišše. Spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmeššten na prostor u neposrednoj blizini, koji će biti uređen kao mali trg, koji će povezivati Slaviju i novu zgradu Narodne banke Srbije - objasnio je Goran Vesić, gradski menadžer.

Na ovaj način, kako se navodi u obrazloženju odluke, biće omogućen i dostojanstven premeštaj zemnih ostataka Dimitrija Tucovića. Rekonstrukcija Trga Slavija trebalo bi, prema ranijim najavama iz gradske uprave, da počne 2015. godine.

SPOMENIK RUSKIM I SRPSKIM VOJNICIMA NA KALEMEGDANU

Odbornici su doneli odluku i da se podigne Spomenik ruskim i srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, koji će biti postavljen na Kalemegdanu u neposrednoj blizini Savskog šetališta. Spomenik ruskim i srpskim vojnicima sa postamentom je poklon Centra nacionalne slave Rusije i Fonda "Andreja Prvozvanog". Inicijativa za podizanje spomenika pokrenuta je u okviru obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, a za njegovu izgradnju pribavljene su sve potrebe dozvole.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da će taj spomenik doprineti kulturnoj ponudi Kalemegdana, ali i sećanju na žrtve koje su pale za slobodu u Prvom svetskom ratu.

Obrisane zone i mesta za plovila od Brankovog do Novog železničkog mosta

Odbornici su prihvatili i izmenu plana mesta za postavljanje plovila na delu obale i vodnog prostora na teritoriji Beograda. Ljubica Drašković u ime Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za komunalane i stambene poslove precizirala je da se izmena plana za plovila odnosi na deo koji obuhvata projekat „Beograd na vodi”. Između ostalog, obrisane su zone i mesta za plovila u tom delu obale i to od Brankovog do Novog železničkog mosta.

IVAN SOČO NOVI V.D. DIREKTOR "GRADSKIH PIJACA", A "INFOSTANA" DRAGIŠA VUJOVIĆ

Odbornici su za v. d. direktora Gradskih pijaca na period od šest meseci imenovali Ivana Soča umesto Predraga Veinovića, koji je podneo ostavku. Novi v.d. direktora Infostana u narednih šest meseci biće Dragiša Vujović, koji će na tom mestu zameniti Vladimira Baćovića.

Usvojeni likvidacioni bilansi

Skupština grada usvojila je i početne likvidacione bilanse Belef centra kao ustanove kulture u likvidaciji i Jugokoncerta, kao ustanove za muzičko-scensku delatnost u likvidaciji, koji su ranije ukinuti.

Skupština grada dala je i saglasnost na Statut Centra beogradskih festivala, koji će biti Direkcija FEST-a.

Gradska skupština je za direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na period od četiri godine imenovala Ljiljanu Timotijević, koja je do sad bila v. d. direktora u toj ustanovi. Na isti način je za direktora Doma zdravlja Rakovica imenovana Dobrila Vasić.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Lazarevcu u narednih pola godine biće Jovan Milojević, a prethodno je dužnosti direktora te zdravstvene ustanove razrešena na lični zahtev Zorica Petrović. Za generalnog direktora SRC Tašmajdan na četiri godine imenovan je Milan Novović koji je do sad bio vršilac dužnosti direktora. Odbornici su za člana Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova imenovali odbornicu SNS Jasminu Mitrović Marić.

Na početku sednice imenovano je i više članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, kao i članova školskih odbora u pojedinim osnovnim i srednjim školama.

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA OBELEŽAVAĆE SE 10.MAJA

Skupština grada donela je danas odluku da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, a tom prilikom je poručeno da su Jevreji važan deo istorije Beograda, kao i sadašnjosti i budućosti glavnog grada.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je obraćajući se odbornicima da je Beograd jedan od retkih gradova u Evropi koji ima jevrejsku zajednicu, a još ne obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta.

- Za nas, kao Skupštinu grada, je veoma važno da se ovaj dan obeležava i da se podseća na bezumlje koje je počinjeno, kako bi se dao nalog budućim generacijama da u ovom gradu više niko ne sme da strada jer je druge vere, nacije... - rekao je Vesić u Skupštini grada.

On je naglasio da se Dan sećanja na žrtve holokausta obeležava na predlog jevrejske zajednice u Beogradu.

U ime jevrejske zajednice odbornicima je zahvalio Branko Šnap, koji je rekao da su Jevreji bili prošlost Beograda, ali da su i sadašnjost i budućnost, kao i sve zajednice koje žive u multikonfesionalnom gradu.

- Beograd kao multietnički i multikonfesionalni grad, koji je mnogo toga podelio sa Jevrejima, na ovaj način pokazuje da se seća stradanja Jevreja - rekao je Šnap.

On je podsetio da je u Beogradu od 6. aprila do 10. maja 1941. godine stradalo više od 90 odsto jevrejske zajednice.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da je ideja da se obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta veliki civilizacijski čin koji će demokrate s ponosom podržati.

Saglasnost da se unese ime glavnog grada u D.O.O. "Beograd na vodi"

Odbornici Skupštine grada dali su saglasnost da se u poslovno ime D.O.O. "Beograd na vodi" unese ime glavnog grada.

Društvo sa ograničenom odgovornošću "Beograd na vodi" podnelo je 9. jula zahtev za davanje saglasnosti za upotrebu imena "Beograd" u nazivu "Beograd na vodi", u Ulici Karadjordjeva 48, čiji je osnivač republika.

Kako se navodi u obrazloženju rešenja za davanje saglasnosti, projekat "Beograd na vodi" predstavlja prvi značajan korak u pravcu aktiviranja velikih potencijala koje Beograd poseduje zahvaljujući rekama i pružiće značajan doprinos razvoju Beograda u skladu sa savremenim urbanističkim principima.

Na današnjoj sednici, odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije za Vojvođansku i Surčinsku ulicu, od saobraćajnice T6 do autoputske obilaznice koja povezuje taj pravac sa aerodromom "Nikola Tesla".

Prema rečima Slobodana Dimitrijevića, pomoćnika sekretara za urbanizam i građevinske poslove, plan je uradio Urbanistički zavod Beograda, a finansirala ga je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Njime je omogućena rekonstrukcija Surčinske i Vojvođanske ulice radi povećanja efikasnosti saobraćajnog sistema, bolje povezivanje sa postojećom saobraćajnom mrežom i veća bezbednost u saobraćaju. Obezbeđena je i mogućnost izgradnje nove infrastrukturne mreže. Plan obuhvata površinu od oko 13 hektara, u dužini oko tri i po kilometra.

Osnovana Osnovna škola "Danilo Kiš" na Voždovcu

Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku kojom je predviđeno osnivanje Osnovne škole "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu.

Sedište osnovne škole biće u Ulici generala Štefanika 6, u tu obrazovnu ustanovu će ići deca od prvog do osmog razreda, od školske 2014/2015. godine, a nastavni plan i program odvijaće se na srpskom jeziku. Do konstituisanja školskog odbora, obrazovan je privremeni školski odbor od devet članova koji treba da donese statut škole, školski program i godišnji plan rada za sledeću godinu. Pre izbora direktora škole, njegove poslove i ovlašćenja obavljaće v. d. direktora škole, koga će postaviti privremeni školski odbor.

Učenici koji su počeli osnovno obrazovanje u školama "Bora Stanković", "Zmaj Jova Jovanović" i "Đura Daničić", a koji imaju prebivalište u Stepi Stepanović i obližnjim naseljima sledeću školsku godinu će na osnovu pismene saglasnosti roditelja nastaviti u školi "Danilo Kiš".

Skupština grada donela je odluku da se otvori odeljenje mužičke škole "Petar Konjević" u O.Š. "22. oktobar" u Surčinu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktori javnih gradskih preduzeća u septembru

Izvor: Blic, 22.Jul.2014

Direktori gradskih javnih preduzeća trebalo bi da budu izabrani na sednici Skupštine grada u septembru, a do tad će nadležna komisija obaviti razgovore sa više od 230 kandidata za te funkcije, izjavili su danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević...Mali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.