Skupština grada: Reprogram kredita za Most na Adi

Izvor: Studio B, 19.Dec.2014, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština grada: Reprogram kredita za Most na Adi

Odbornici Skupštine Beograda danas su jednoglasno usvojili odluku da Grad naredne godine ne isplaćuje glavnicu kredita uzetog za izgradnju Mosta na Adi, već da se otplata odlaži za 21. januar 2016. godine.

To su obaveze po osnovu zajma vrednog 129,6 miliona evra, koji je Grad Beograd uzeo kod Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju mosta na Savi koji povezuje Čukaricu i Novi Beograd. 

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević rekao je da je odlaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << otplate tog kredita incirala EBRD.

"Radi se o reprogramu duga, nema novih zaduživanja, tako da će otplata po tom kreditu 2015. godine biti nula. Naravno, kamata će biti plaćene unapred", rekao je Milosavljević.

Prema predlogu EBRD, glavica kredita bi počela da se plaća od januara 2016. godine, u jednokratnim šestomesečnim ratama, sve do 2020.godine.

Odbornici su potom većinom glasova usvojili i odluku kojom Grad više neće u celosti isplaćivati obaveze po kreditu koji je uzet za potrebe dva javna komunalna preduzeća - Beogradski vodovod i kanalizacija, Beogradske elektrane, dok će u celili biti otplaćena pozajmica za Gradsko saobraćajno preduzeće.

U dogovoru sa EBRD-om, urađen je reprogram tog zajma tako da je dug od oko 5,5 miliona evra prenet na Beogradski vodovod i kanalizaciju, na Beogradske elektrane preneto je 4,3 miliona evra, dok su obaveze GSP-a, koje će Grad otplaćivati, 3,8 miliona evra.

Taj kredit je uzet 2001. godine kako bi se finansirali prioritetni investicioni programi u tim javnim preduzećima.

 

 

Nikodijević: Grad nema problem sa otplatom duga

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da Beograd nema problem sa vraćanjem kredita, a da je razlog za odlaganja otplate preostalog duga za realizaciju projekta izgradnje Mosta na Adi finansijska konsolidacija gradske kase.

Nikodijević je novinarima po završeetku sednice rekao da su ove godine poplave prouzrokovale mnoge vanredne troškove I da je broj rata tog kredita povećan da bi se staabilizovale gradske finansije.

„Ovo je samo baj-pas dok ne konsolidujemo javna preduzeća I dok finansijski ne ojačamo", rekao je Nikodijević I dodao da u narednim godinama očekuje veće prihode.

Predsednik gradskog parlamenta takođe je nagalsio da neće biti problema ni kada je reč o otplati kredita za Pupinov most.

Nikodijević je zaključio da Grad ni u najtežim situacijama nije imao problema sa otplatom dugova.

 

Imenovan v.d direktora JP "Hipodrom Beograd"

Jedanaesta sednica Skupštine grada Beograda počela je u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića nešto posle 10 časova. Dejan Vujičić imenovan za vršioca dužnosti direktora JP „Hipodrom Beograd".

Gradski odbornici  imenovali su Dejana Vujičića za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Hipodrom Beograd", na period od šest meseci.

Na mesto predsednika Skupštine Zavoda za izgradnju grada Beograda postavljen je Igor Oljačić, diplomirani pravnik.

Odbornici su usvojili i rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd, kao rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda.

Usvojena su rešenja o imenovanju predsednika i članova komisija za dodelu nagrada grada Beograda u oblasti medicine, kao i rešenje kojim se u Skupštinu Privrednog društva Zoološki vrt grada Beograda određuju predstavnici grada Beograda, čiji je predsednik Ivan Sočo.

 

Doneti planovi detaljne regulacije dela opština Voždovac i Zemun

 

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je plan detaljne regulacije područja između ulica: Kružni put - Padina, Vojislava Ilića, Trogirska i Ignjata Joba, u opštini Voždovac, kao i plan detaljne regulacije naselja Grmovac u Zemunu.

Pomoćnik sekretara za urbanizam i građevinske poslove Slobodan Dimitrijević je rekao da je plan na delu teritorije opštine Voždovac izradio Urbanistički zavod Beograda, te da sadrži površine javne namene, zelene površine, stambeno tkivo, komercijalne centre i verski objekat crkvu svetog Jovana Vladimira.

- Drugi plan obuhvata plan za deo opštine Zemun, odnosno naselje Grmovac, koji obuhvata oko 200 hektara. Planskom dokumentacijom predviđeni su osim stambenih sadržaja i škola, dom za stara lica, ambulanta i crkva - naveo je Dimitrijević.

Zadatak donošenja plana detaljne regulacije na teritoriji opštine Voždovac je da se regulišu namene i status dodeljenog zemljišta, zadovolje potrebe lokalne zajednice za javnim sadržajima, očuva kvalitetno zelenilo i uskladi sa Generalnim planom Beograda. Plan se odnosi na površinu od oko tri i po hektara.

Planom detaljne regulacije u Zemunu obuhvata se deo teritorije Ugrinovaca i Dobanovaca, naselje Grmovac i pristupne saobraćajnice u naselju.

Ciljevi izrade ovog plana su izrada planskog dokumenta koji bi bio osnov za izgradnju saobraćajne mreže i infrastrukturno opremanje naselja, kao i legalizaciju izvedenih objekata, stvaranje planskih mogućnosti za izgradnju novih sadržaja kompatibilnih stanovanju, razgraničenje površine javne manene od površina ostalih namena, kao i formiranje kvalitetne urbane celine u smislu transformacije i razvoja ovog područja grada i definisanje pravila ureženja i izgradnje po kojima će se naselje dalje razvijati.

Odbornici su usvojili i odluku o dopuni odluke o izradi plana generalne regulacije za deo privredne zone Jakovo na teritoriji opštine Surčin.

 

Usvojena odluka o komunalnom redu

 

Odluka o dopunama odluke o komunalnom redu usvojena je na današnjoj sednici Skupštine grada.

Sekretar za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić navela je da se u ovoj odluci radi o površinama koje su planskim aktom namenjene za izgradnju objekata javne namene, a nisu privedene nameni, zatim prostorima između stambenih blokova i slično.

- U praksi se često dešavalo da su se organizacione jedinice i preduzeća oglašavali nenadležnim za postupanje. To je za posledicu imalo neuređene površine i česte prijave građana. S obzirom na veliki broj javnih površina, predloženo je da se odredi subjekat koji bi u ime Grada bio odgovoran za njihovo održavanje. Imajući u vidu da je Grad Beograd osnovao JKP „Zelenilo - Beograd" za obavljanje komunalne delatnosti i održavanje javnih zelenih površina, te je prema prirodi poslova koje ono obavlja utvrđeno da je to preduzeće dužno da se stara o određenim površinama u javnoj svojini Grada prema programu koji sadrži prioritete, obimu i dinamici radova, kao i o potrebnim sredstvima za realizaciju. Osim urednog održavanja građevinskog zemljišta koje je namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene i javnih površina, predloženo je da se omogući javnom komunalnom preduzeću koje je osnovao Grad, odnosno gradska opština, da obavlja i delatnosti održavanja javnih zelenih površina, uređenje prostora za igru dece i rekreaciju građana, sve do privođenja zemljišta nameni. Na ovaj način se osim održavanja komunalnog reda, obezbeđuje i oprema za igru i rekreaciju koja je namenjena većem broju građana za besplatno korišćenje - istakla je ona.

U obrazloženju se navodi da je odlukom utvrđeno da se o urednom stanju površina u javnoj svojini Grada na području opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin stara subjekt kome je gradska opština poverila poslove na održavanju tih površina.

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Zakazana 27. sednica Skupštine grada

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Dec.2014

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Milan Urošević i zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac održali su jutros konsultacije sa šefovima odborničkih grupa nakon čega je predsednik Milan Urošević zakazao 27. redovnu sednicu gradskog paralmenta za petak 26.decembar 2014.godine sa...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.