SRAMOTA Uništen umetnički rad studenata Fakulteta likovnih umetnosti izložen u Knez Mihailovoj ulici

Izvor: Blic, 30.Nov.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRAMOTA Uništen umetnički rad studenata Fakulteta likovnih umetnosti izložen u Knez Mihailovoj ulici

Građevinski objekat na uglu Knez Mihailove i Rajićeve ulice koji predstavlja umetnički rad četvoro studenata Fakulteta likovnih umetnosti, demoliran je tokom noći 29. novembra, iako je njegovo rušenje bilo planirano od strane autora za sledeći dan, kao čin koji bi predstavljao deo rada.

- Izvršilac destruktivnog čina za sada nije poznat, kao ni njegovi motivi, ali ono što sigurno možemo reći o ovoj anonimnoj osobi je da je simptomatična za odnos prema umetnosti u našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredini - reko je za "Blic" jedan od autora umerničkog dela Darko Vukić.

Objekat je postavljen 16. novembra i deo je projekta "Nastajanje i nestajanje grada" i istoimene izložbe otvorene 17. novembra u galeriji FLU.

Reč je o radu nastalom u suretu sa prostorom Muzeja logora na Banjici, osmišljenom tako da na posredan način simbolički i asocijativno uspostavi dijalog sa istorijskim događajima.

U kubičnom prostoru od sirovog građevinskog materijala izložen je tekst jednog od dokumenata iz pomenutog muzeja, izgraviran na tabli od pleksiglasa sa LED osvetljenjem.

Naslovljen kao "Izveštaj o streljanju Jevreja i Cigana" ovaj upečatljiv istorijski dokument iz 1. 11. 1941. odabran je kao svedočanstvo o spoju brutalnog i birokratskog u diskursu izvršitelja zločina počinjenih u vreme nemačke okupacije

Beograda u Drugom svetskom ratu.

Rušenje objekta planirano je kao vrsta odgovora na istorijske događaje kroz performans.

Mentor i autor projekta je dr Jelena Todorović, a autori rada su Darko Vukić,

Vladimir Đekić, Stevan Mikić i Jana Rastegorac.

Ove fotografije nameću jedno pitanje: Kakav odnos prema umetnosti imaju pojedini građani Beograda?

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.