SAVETI LEKARA Prikladna odeća i provetravanje prostorija

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAVETI LEKARA Prikladna odeća i provetravanje prostorija

Nošenje prikladne odeće i obuće i provetravanje prostorija, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je, zbog visokih dnevnih temperatura, koje će danas u Srbiji dostizati 37 stepeni, savetovala oprez u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se uzimanje tečnosti i lagane hrane, boravak u hladovini, u klimatizovanim prostorijama, pored fontana i vode, polučasovne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jutarnje šetnje i oprez na kupalištima.

Potrebno je uzimati niskokaloričnu hranu, nositi odeću od poroznih materijala i prirodnih tkanina, zaštititi glavu, oči i kožu od sunca i redukovati fizičku aktivnost, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Osobe koje rade na otvorenom prostoru trebalo bi da uzimaju što više mineralne vode, a ljudi koji rade na građevinama da vode računa o mogućoj vrtoglavici i promenama krvnog pritiska, saveti su Macure.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i nošenje boce sa vodom, osvežavanje voćnim napicima, izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, uzimanje voća i povrća i održavanje higijene ruku i tela.

- Potrebno je što više pomoći svom termoregulacionom sistemu - naglasila je ranije portparol Hitne pomoći.

Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini, upozorila je Macura.

Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama, poručila je, takođe, portparol Hitne pomoći.

Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova, savetovala je ranije Macura.

Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je portparol Hitne pomoći.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je ona.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.