Postupak protiv odgovornih lica u PU „Boško Buha

Izvor: Studio B, 08.Feb.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupak protiv odgovornih lica u PU „Boško Buha"

Zaštitnik građana grada Beograda Katarina Žeželj pokrenula je postupak radi utvrđivanja mogućih nezakonitosti u radu odgovornih lica u Predškolskoj ustanovi „Boško Buha" - Palilula.

Predmet postupka biće reklamni materijal - letak koji je ova ustanova štampala u cilju promocije sadašnje direktorke Marina Kostić, koja se prijavila na konkurs za izbor novog direktora. U letku se, između ostalog, nalaze fotografije većeg broja dece čiji likovi su jasni i prepoznatljivi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ukoliko se u postupku kontrole ustanovi da odgovorni u PU, pre svega direktorka Marina Kostić, nisu poštovali odredbe Zakona o oglašavanju RS („Službeni glasnik RS", br. 79/2005 i 83/2014), imajući u vidu značaj očuvanja identiteta dece koja mogu biti zloupotrebljena u bilo kojoj vrsti reklamne kampanje ukoliko se odrasli i odgovrni ogluše o jasne zakonske norme, zaštitnik će razmotriti ne samo davanje preporuke nadležnima u Predškolskoj ustanovi već i predlog osnivaču ustanove, Skupšini grada, da se direktorka Marina Kostić razreši sa sadašnje funkcije.

Zaštitnik građana ne želi da se bavi činjenicom da li je primereno vođenje reklamne kampanje u toku postupka za izbor direktora gradske predškolske ustanove koja ne posluje primarno po tržišnim uslovima.

- Koristim priliku da podsetim sva gradska preduzeća i ustanove da Zakon o oglašavanju Republike Srbije nedvosmisleno propisuje pravila vezana za korišćenje lika, glasa ili ličnog podatka bilo kog građanina. Lična dobra, u koje upravo spada i fotografija nekog lica, mogu biti korišćena isključivo uz pristanak osobe koja je fotografisana, o čijem ličnom dobru je reč. Jasno je da se ovaj, ne samo zakonom propisan već i standard korektnosti i poštovanja drugih, mora primenjivati sa dodatnom pažnjom kada je reč o ličnim dobrima dece, kao što je to slučaj sa spornim letkom direktorke Kostić koji je deljen u Predškolskoj ustanovi „Boško Buha" - Palilula. Zakon o oglašavanju eksplicitno propisuje neophodno odobrenje zakonskog zastupnika maloletnika čija bi se fotografija eventualno korstila u svrhu reklamiranja - rekla je Katarina Žeželj i dodala da je van okvira etičkog ponašnja neovlašćeno korišćenje ličnih dobara dece u bilo kakvim kampanjama, posebno u javnom sektoru, prenosi Beoinfo.

Prema njenim rečima, devojčice i dečaci, čija lica se jasno prepoznaju na letku „Da se podsetimo...", svoje vrtiće moraju doživljavati kao mesta gde su zaštićeni ne samo od povređivanja ili bolesti već i od neprimerenih manipulacija odraslih koji bi lične kampanje mogli pretpostaviti njihovoj potpunoj zaštiti.

- Ukoliko se u postupku koji je pokrenut ispostavi da je sporna fotografija u letku kojim direktorka vodi kampanju za svoj ponovni izbor objavljena bez pristanka roditelja ili staratelja dece, smatraću neophodnim da uputim predlog osnivaču, Skupštini grada, da razmotri da li je takav direktor dostojan funkcije koju obavlja - naglasila je Žeželjeva.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

ZBOG LETKA SA FOTOGRAFIJOM: Zaštitnica građana Beograda pokrenula potupak protiv vrtića na Paliluli

Izvor: Kurir, 08.Feb.2016

BEOGRAD - Zaštitnica gradjana Beograda Katarina Žeželj pokrenula je postupak utvrdjivanja kršenja odredbi Zakona o oglašavanju i povrede dečjih prava u Predškolskoj ustanovi "Boško buha" na Paliluli zbog letka sa fotografijom dece čiji su likovi prepoznatljivi, saopštila je danas gradska uprava...Kako...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.