Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posredovanjem do pomirenja sa komšijom

Opština Voždovac prva u Srbiji otvorila Centar za mirno rešavanje sporova u lokalnoj zajednici, koji građanima omogućava da uzajamne razmirice reše bez obraćanja nadležnim inspekcijama ili podnošenja sudskih tužbi

Umesto da se obraćaju nadležnim inspekcijama ili potežu za sudskim tužbama, Voždovčani međusobne sporove od danas mogu da rešavaju – mirnim posredovanjem. U ovoj opštini osnovan je Centar za medijaciju odnosno za mirno rešavanje sporova u lokalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajednici. Smeštena u zdanju Narodnog univerziteta „Svetozar Marković” u Ustaničkoj 66, ova institucija je prva te vrste koja je osnovana u jednoj lokalnoj samoupravi u Srbiji. Građanima je na raspolaganju sedmoro obučenih medijatora koji u saradnji s opštinskim zaštitnikom građana potpuno besplatno posreduju između „zaraćenih strana” s namerom da se načini međusobni sporazum kojim će biti rešene razmirice.

Na prezentaciji održanoj u voždovačkoj opštini, Blažo Nedić, predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, objasnio je da je Centar namenjen svim građanima ovog dela grada koji imaju spor s komšijom, u kući ili zgradi, porodici, domu zdravlja, školi, na radnom mestu ili u bilo kojoj drugoj situaciji zbog koje bi inače alarmirali inspekcije ili sudove.

– Zainteresovani treba da se obrate kancelariji zaštitnika građana ili Centru, kako bi izneli problem. Za ulazak u proces medijacije potrebna je saglasnost obe strane u sporu. U praksi, često se dešava da se javi jedna strana, a mi je pitamo šta druga misli o tome. U slučaju da međusobno ne komuniciraju, jedna strana može da predloži Centru ili lokalnom ombudsmanu da kontaktira drugu i saopšti joj da je predloženo posredovanje. Medijatori su posebno obučeni za komunikaciju i često uspevaju da objasne svima u sporu šta se nudi i da nemaju šta da izgube, a mogu da dođu do sporazuma. Naravno, ukoliko druga strana insistira da neće, onda nema medijacije – objašnjava Nedić.

Na ovaj način, ujedno će inspekcije i sudovi biti rasterećeniji, kaže Vesna Gojković, zaštitnica građana opštine Voždovac, koja je i inicirala pokretanje Centra.

– Obavljajući svoju dužnost, često sam nailazila na situacije koje su jedino mirnim putem mogle da se reše, iako na neformalniji način. Osnivanjem Centra, posredovanje će biti izdignuto na viši nivo jer će obučeni medijatori, koji će biti u zvaničnom registru Ministarstva pravde, omogućiti građanima besplatnu uslugu – rekla je Vesna Gojković.

Građani zainteresovani za mirno rešavanje sporova mogu da se jave na brojeve telefona Centra (3449-423) ili kancelarije zaštitnika građana opštine Voždovac (2442-877), a moguće je i zakazati sastanak elektronskom poštom na adresu ombudsman@vozdovac.rs.

--------------------------------------------------------------

Besplatno, poverljivo i dobrovoljno

Medijacija ili posredovanje je način mirnog rešavanja sporova u kojem dve ili više strana uz pomoć medijatora odnosno posrednika dolaze do zajednički prihvatljivog rešenja. Kao glavne prednosti ovog pristupa navode se to što je besplatan, brz, poverljiv i dobrovoljan. U Srbiji ova oblast je, prema rečima Blaže Nedića, uređena resornim zakonom usvojenim prošle godine, koji je prvog januara stupio na snagu. Njime je, između ostalog, predviđeno formiranje nacionalnog registra ovlašćenih medijatora pri Ministarstvu pravde, kako bi korisnici mogli da provere da li određeni pregovarač ima licencu za ovaj posao. U našoj zemlji, kaže on, trenutno postoje 144 medijatora iz 24 grada, uključujući i sedmoro voždovačkih.ANTRFILE

--------------------------------------------------------------

Podrška holandske ambasade

Voždovački Centar za mirno rešavanje sporova osnovan je kao deo projekta „Lokalni ombudsman i medijacija”, koji se sprovodi uz podršku holandske ambasade u Srbiji. Diplomatsko predstavništvo ove zemlje finansiralo je obuku sertifikovanih medijatora, dok je novac za adaptaciju prostorija Centra izdvojila opština Voždovac, koja u ovom poduhvatu učestvuje zajedno sa Partnerima za demokratske promene Srbija i Udruženjem lokalnih ombudsmana.

U istom projektu, centre za medijaciju uskoro će dobiti i Vračar, Pančevo, Subotica i Bačka Topola.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.