Porodično blago Vojvodića: Sa 11 dece ručamo u smenama

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodično blago Vojvodića: Sa 11 dece ručamo u smenama

U domu Vojvodića dočekala su nas sva deca: Hristina (22), Jovana (20), Stefan (19), Danilo (17), Anastasija (15), Marko (13), Marija (11), Marta (9), Teodora (6 i po), Jovan (5) i Maksim (3).

- Decu učimo da budu dobri ljudi i da uspeh ne vredi ukoliko ne vrede oni sami. Sve ostalo ili imamo ili nabavimo. Potrebno je samo malo strpljenja i sve bude na svom mestu - pričaju roditelji Vasilije i Irina, čijeg smo najstarijeg sina Stefana pre tri dana upoznali kao đaka generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pete ekonomske škole "Rakovica".

Vasilije i Irina ponosni su na svojih šest devojčica i pet dečaka sa kojima u radosti, dostojanstveno i skromno žive u 134 kvadrata. Kažu da im nije tesno. Za svakoga ima mesta.

- Postoje trenuci kada je teško, ali, uprkos tome, kako oni rastu, mi idemo iz radosti u radost, i to je jedino što potire svu muku kada je ima - priča otac Vasilije Vojvodić (49), koji je sveštenik pri Crkvi Svetog Trifuna i sekretar na Bogoslovskom fakultetu.

Mama Irina Vojvodić, profesor književnosti i prevodilac italijanskog jezika, kaže da i ona potiče iz mnogobrojne porodice.

- Odrasla sam u velikoj porodici, tako da je meni ovo normalno. Mira u kući ima uvek jer se svako ponaša prema svom ritmu - kaže ona.

Dug za stan

Dnevno im za najosnovnije namirnice treba 2.000 dinara.

- Pomažu nam crkva ali i sugrađani. Država nam daje dečji dodatak za treće i četvrto, a ostalu decu izgleda da naš sistem ne prepoznaje. Samo da otplatimo dug za stan - kaže Vasilije.

Obaveze koje imaju u kući organizuju na veoma dovitljiv način.

- Imamo tablu na kojoj od liste želja pravimo listu obaveza. Tamo zapisujemo šta svako treba da uradi. Kod nas je skoro pa kao na nekom poslu, svako ima svoja zaduženja - kaže sin Danilo (17).

Pažnju privlači raspored časova i ostalih aktivnosti koji je zalepljen na frižideru. To je način da mama zna gde je koje dete. Većina dece pohađa i muzičku školu, bavi se sportovima, pa Vojvodići kažu da je bez zapisivanja teško imati pregled obaveza. Sve što treba da urade, kažu, rade u grupama, i to im nije problem.

- Retko se desi da ručamo svi za stolom u isto vreme. Obično kad odemo kod babe, mada i tad moramo da jedemo u dve ili tri ture, ali nama to ne smeta. Nismo svadljivi i strpljivi smo - pričaju deca.

Na fotografiji našeg fotoreportera nedostaju dve najstarije sestre koje su bile zauzete pripremama za put, jer će zahvaljujući ženi koja im je ponudila smeštaj u Sutomoru deca sa mamom otići na odmor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.