Ponovo radi bioskop!

Izvor: 24sata, 24.Nov.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo radi bioskop!

Ponovo radi bioskop “Zvezda”! Već dva dana u ovom kultnom mestu prikazuju se filmovi pošto je u petak uveče više od 20 mladih Beograđana oživelo objekat na Terazijama 40. Sala bi u punom sjaju svečano trebalo da bude otvorena večeras.

BIOSKOP - Aktivisti Pokreta za okupaciju bioskopa “Zvezda” i juče su uzeli u ruke džogere, metle, krpe i prašak i ribali sve odaje bioskopa koji je bio skoro deceniju zatvoren. Ispred ulaza u bioskop prolaznici su mogli da ostave >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << novčanu pomoć u veliku kartonsku kutiju.

- Kada smo ovde ušli, bila je gomila prašine, videli smo pacove, instalacije spržene, a nijedno svetlo nije radilo. Ipak, uz pomoć električara uspeli smo da osvetlimo objekat. Trenutno još čistimo, imamo problema sa vodom i toaletom, ali očekujemo da do večeras u potpunosti sredimo salu. Uz pomoć kinooperatera nabavili smo i projektor od 35 milimetara na kojem ćemo večeras svečano pustiti film čija je tematika u vezi sa našom pričom - objašnjava Maja Todorović iz ovog pokreta.

| Foto: O. Bunić

Maja ističe da cilj ove akcije nije da pokret prisvoji bioskop.

- Ovo sve radimo kako bismo otvorili pitanje privatizacije bioskopa. Zato ćemo organizovati i tribinu na koju ćemo pozvati ličnosti od ključnog značaja za privatizaciju bioskopa.

Vlasnik "Zvezde" zapretio policijom i sudom grupi koja je "okupirala" bioskop

Nećemo okupirati druge bioskope. “Zvezda” predstavlja simbol svega što je oduzeto, a uz to je zaštićena kao kulturna baština - objašnjava Todorovićeva i dodaje da ispred bioskopa skupljaju novac za obnovu sale.

| Foto: O. Bunić

Vlasnik "Zvezde" zapretio policijom i sudom grupi koja je "okupirala" bioskop

U subotu i nedelju nekoliko stotina posetilaca imalo je već priliku da uživa u filmovima u ovom bioskopu, a “okupaciju Zvezde” podržale su i brojne poznate ličnosti iz sveta filma i kulture. Tako su reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić i njegov kolega Milorad Mandić Manda juče po podne bili su u poseti aktivistima.

| Foto: O. Bunić

- To su deca i oni imaju pravo na svoje odrastanje i mišljenja. U gradu ima previše kockarnica, kafića, a nije Las Vegas. Ako neko želi da izvrši eutanaziju nad kulturom, treba mu jasno poručiti da to neće moći. Zato će ovi mladi ljudi imati moju podršku u svakom smislu da istraju u toj borbi. Mladi imaju pravo na svoj bioskop - ističe Mandić.

| Foto: O. Bunić

Neformalni Pokret za okupaciju bioskopa objavio je juče na svojoj fejsbuk stranici da im se obratio biznismen Nikola Đivanović, vlasnik “Beograd filma”, u čijem je sastavu i bioskop “Zvezda” i nagovestio da će se obratiti “policiji i sudu”.

„Zvezda” jemstvo za isplatu kazne

JEMSTVO “Zvezda” zajedno sa bioskopima “Jadran” i “20. oktobar” predstavlja jemstvo Nikole Đivanovića, osuđenog zbog malverzacija sa firmom “Beograd film”, da će državi isplatiti oko 3.100.000 evra. Đivanović je osuđen na tri godine zatvora, ali je u julu uslovno pušten na slobodu, i to posle 20 meseci iza rešetaka. On je 2007. godine kupio “Zvezdu” sa još 13 bioskopa i studio “Košutnjak” za 9,2 miliona evra da bi godinu dana kasnije prodao pet bioskopa za 19,7 miliona evra.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.