Počelo uređenje Slavije

Izvor: Politika, 06.Okt.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo uređenje Slavije

Prvi radovi izvode se na platou ispred Narodne banke Srbije. – Uređenje samog skvera planirano je na proleće 2016. godine i trebalo bi da bude završeno u roku od šest meseci

Rušenjem privremenih objekata na prostoru koji okružuje Slaviju zvanično je počela dugo najavljivana obnova ovog trga. Prvi radovi izvode se na platou ispred Narodne banke Srbije, tu radnici uklanjaju objekte koji pripadaju ovoj instituciji, ali se godinama ne koriste. Ovaj prostor trebalo bi da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << raščišćen do kraja oktobra.

– Grad je uspeo da se dogovori sa Narodnom bankom Srbije o uklanjanju objekata. U narednoj fazi se prelazi na rušenje preostalih objekata na ovom platou za koje je potrebno sačekati nekoliko rešenja od grada i opštine. Posle obnove plato će postati zelena javna površina, namenjena za odmor i razonodu građana. On će biti oivičen ulicama Nemanjinom, Kralja Milutina i Kralja Milana, a prednjim delom će gledati na Trg Slaviju i predivnu fontanu. Zbog izgradnje fontane sadašnja bista Dimitrija Tucovića biće prebačena na ovaj plato – ukazao je Folić.

Uređenje samog skvera planirano je na proleće 2016. godine, posle Beogradskog maratona, i trebalo bi da bude završeno u roku od šest meseci. U toku radova na kružnom toku, kako ne bi bilo zastoja za saobraćaj, biće otvorena jedna traka u Bulevaru oslobođenja. U okviru ovog projekta predviđena je i kompletna obnova ovog bulevara na potesu do Autokomande.

– Planom detaljne regulacije otklonjena je mogućnost da se na ovom platou smesti prostor za parkiranje automobila, koji će biti uz ulicu. Posle više saobraćajnih analiza usvojeno rešenje koje će maksimalno smanjiti gužve na Slaviji. Novim planom odbacili smo ideju o izgradnji podzemnih prolaza za pešake ispod trga, što je ranije bilo planirano. To je prevaziđeni princip koji se nigde u razvijenom svetu ne koristi. Naša ideja je da pešaci budu u vrhu hijerarhijske piramide u saobraćaju u Beogradu, zbog čega je njihovo mesto na zemlji, a ne u nekim hodnicima – naveo je Folić.

Preuređena Slavija imaće tri saobraćajna prstena za automobile oko kružnog toka. Biće ukinuta autobuska i trolejbuska stajališta, a vozila javnog prevoza kretaće se obodom prstena. Pešački prelazi biće pomereni prema unutrašnjosti ulica koje se ulivaju u Slaviju. Vreme potrebno za prolaz vozila kroz Slaviju u saobraćajnom špicu trebalo bi da bude upola kraće od sadašnjih deset minuta.

Izgled će posle završetka radova promeniti i pojedine obližnje ulice. Kako je u toku leta naglasio Goran Vesić, gradski menadžer, u Ulici kneginje Zorke biće zona usporenog saobraćaja jer će u njoj biti urađene biciklističke i pešačke staze.

D. A.

-----------------------------------------

Nagrade i kazne

Poučeni iskustvom u obnovi Ulice vojvode Stepe, u kojoj je obnova po fazama kasnila i po više meseci, ali za ta kašnjenja nisu bili predviđeni penali, gradski čelnici najavili su novu praksu kada je reč o obnovi Trga Slavija. Za svako kašnjenje u obnovi izvođač će biti drastično novčano kažnjen. Ali, izvođač će imati i podstrek, jer ako radovi budu bili završeni pre roka on će biti novčano nagrađen.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Trg Slavija: Počinje rekonstrukcija

Izvor: DANuBeogradu.rs, 07.Okt.2015, 09:23

Trg Slavija trebalo bi da bude rekonstruisan, a radovi su počeli na platou ispred Narodne banke Srbije na Slaviji. Prvo će biti srušeni privremeni objekti koji su pripadali Narodnoj banci Srbije, a koji do danas iz nekog razloga nisu uklonjeni. Ipak, Grad je uspeo da se dogovori sa Narodnom bankom...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.