PORODICA DEČAKA (4) OSTAVLJENOG U BOLNICI: Lažu da ne brinemo o sinu

Izvor: Kurir, 06.Feb.2016, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORODICA DEČAKA (4) OSTAVLJENOG U BOLNICI: Lažu da ne brinemo o sinu

Kristijan Vaš, očuh bolesnog dečaka smeštenog u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, tvrdi da ga nisu napustili i da se majka preplašila od hajke koja se danima vodi protiv njih.

SUBOTICA - Nije tačno da ne brinemo o našem sinu. Siromašni smo. Jednostavno nemamo para da odemo do njega. Trudimo se da mu, kao i za ostalo troje dece, pružimo sve šta možemo. Mesečno samo za lekove izdvajamo 150 evra. Zbog svega što se pisalo ovih dana supruga mi je preplašena. Na ivici smo. Neverica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << razočaranje...

Ovako za Kurir govori Kristijan Vaš, očuh četvorogodišnjeg dečaka M. K. iz Kanjiže, koji je teško bolestan od rođenja i trenutno leži u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Pojedini mediji objavili su da mališana niko nije obišao već 13 meseci i da su nesrećno dete roditelji zanemarili. Međutim, Centar za socijalni rad iz Kanjiže, direktor bolnice i roditelji tvrde drugačije.

Nema lekova u Srbiji

- Tokom septembra doktori su rekli da možemo da ga dovedemo kući. Kod nas je bio do novembra, kada je vraćen u bolnicu radi kontrole. Dete odmalena ima problem s bubrezima. Ja ne radim, obavljam samo sezonske poslove, a mesečno moramo da izdvojimo veliku svotu za lekove. Nekih lekova nema ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, pa sam ih preko poznanika nabavljao u Sloveniji - priča Kristijan dok mu se u očima naziru suze.

Inače, ova porodica živi u vrlo teškim uslovima. Kuća spolja izgleda skromno, kao i sve druge u nizu, a unutra sve ukazuje na teško izdržavanu nemaštinu. Loši uslovi života ostavljaju trag na porodici Vaš.

- Niko nam ne pomaže i ne znam kako uspevam i da prehranim porodicu. Bez obzira na sve, trudim se koliko mogu. Ne znam šta bih još mogao da uradim da pomognem detetu. Sva sreća da mu je bolje - priča Kristijan.

Jezička barijera

Svakodnevni pozivi novinara uplašili su i majku mališana, koja nije ht ela ni da izađe da popriča sa nama. Ona je poreklom iz Mađarske i ne govori srpski, što joj je barijera u komunikaciji. Bol s kojim se suočava porodica, koja je samo zbog toga što nema redovnih prihoda prikazana kao nemarna, niko u Kanjiži ne može da razume.

Centar ih hvali

U kanjiškom centru za socijalni rad istakli su da u ovoj porodici vlada topla atmosfera i da se, bez obzira na skromne uslove u kojima žive, ne može govoriti o zanemarivanju deteta.

- Porodica je od početka činila sve kako bi detetu obezbedila uslove neophodne za rast i razvoj - poručili su u Centru.

Direktor bolnice

DECA NE SMEJU DA SE ZLOUPOTREBLJAVAJU

Povodom ovog slučaja reagovalo je i rukovodstvo Dečje bolnice u Novom Sadu. U saopštenju koje su uputili navode da njihovi pacijenti imaju vrhunsku negu i da „posete više stotina nepoznatih ljudi, koji su se najavljivali ovih dana, sigurno ne bi doprinele niti boljem zdravstvenom stanju, niti rešavanju socijalnih i emotivnih problema deteta“.

- Deca ne treba da budu predmet bilo čije zloupotrebe iz bilo kojih razloga - poručio je direktor Instituta dr Slobodan Grebeldinger.

Prava pomoć

OČUH TRAŽI POSAO

Iako je bez posla i čeka novu sezonu nadničenja kako bi prehranio porodicu i obezbedio lekove za dete koje je daleko od njih, Kristijan Vaš se ipak nada da će naći stalni posao. U mesnoj zajednici Horgoš smatraju da bi prava pomoć bila kada bi neko porodici platio putne troškove da posete dečaka u bolnici.

Autor: P. Spasojević,Foto: Shutterstock

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

LAZU DA SMO NAPUSTILI DETE SAMO SMO SIROMASNI Oglasio se ocuh decaka ostavljenog u bolnici u Novom Sadu

Izvor: medio.rs, 06.Feb.2016

Nije tačno da ne brinemo o našem sinu. Siromašni smo. Mesečno samo za lekove izdvajamo 150 evra, tvrdi očuh četvorogodišnjeg dečaka koji leži na Dečjoj klinici..Očuh četvorogodišnjeg dečaka iz Kanjiže koji leži na Dečjoj klinici u Novom Sadu, tvrdi da on i njegova supruga nisu napustili...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.