Ovo je kafić s najvećim srcem u Beogradu. Saznajte zašto! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je kafić s najvećim srcem u Beogradu. Saznajte zašto! (FOTO)

Traženje posla u zemlji nestabilne ekonomije kao što je Srbija je veoma teško i neizvesno, a kada je reč o osobama sa invaliditetom, ova potraga deluje kao nemoguća misija. Međutim, vlasnica male kafeterije na Novom Beogradu dokazuje suprotno

Skromni lokal u Bloku 45 na Novom Beogradu je mala oaza za sve koji vole da uživaju u ukusu sveže kafe ili čaja. Ovaj kafić poseban je zbog toga što ima za cilj uvođenje inkluzije u oblast rada ali i sakupljanje novca za pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << osobama sa invaliditetom.

Kafić i prodavnica “Dve šoljice” je u vlasništvu Vesne Bogdanović koja se sa svojim paraplegijom nosi čitavih 16 godina, prva je aktivistkinja koja je pružila mogućnost rada ljudima koji dele njenu sudbinu a uz to pokrenula niz akcija pomaganja osobama sa invaliditetom.

Foto: Telegraf.rs

Vesna je pre nekoliko meseci otvorila prodavnicu kafe sa suprugom koji ima oštećenje sluha, dvojicom sinova i ćerkom. Njena prva zamisao je bila da reguliše pitanje zaposlenja za sebe i supruga a da se samim tim podigne svest o invaliditetu svojih sugrađana na jedan viši nivo.

- U našoj zemlji je i dalje vlada stari model ophođenja prema osobama sa invaliditetom a to je tzv. medicinski model koji je fokusiran na dijagnozu. Takav model ophođenja stvara pasivnost i ne pokreće OSI na rad i borb za ravnopravnost - objašnjava vesna i dodaje:

- Motivisao me je neki osećaj ljubavi prema ljudima, lične potrebe da se borim za ljudska prava, da se zalažem protiv nasilja i to me je pokrenulo da prvenstveno svojim primerom pokažem koliko, bez obzira na invaliditet, možete da upravljate svojim životom - objašnjava naša sagovornica.

Foto: Telegraf

Vesna i njen suprug su duži niz godina članovi evropske mreže OSI pa su imali priliku da često putuju, a nakon mnogih destinacija na kojima su bili, došli su na ideju da otvore svoju prodavnicu i kafić.

- Imam jako služnu porodicu i u svemu zajedno učestvujemo. Tako smo došli na ideju da otvorimo prodavnicu kafe. Međutim, pošto uvek želimo više onda smo odlučili da napravimo i kafić jer smo primetili da nas dotadašnji posao nije dovoljno ispnjavao. Kafić smo otvorili nakon samo 15 dana od otvaranja prodavnice - priseća se neumorna Vesna.

Foto: Telegraf.rs

U skladu sa aktivizmom za unapređenje prava osoba sa invaliditetom, Vesna je pokrenula jednu zaista humanu akciju.

- Od svakog prodatog proizvoda ili pružene usluge, mi odvajamo dinar od naše marže kako bismo na kraju meseca mogli da pomognemo osobama sa invaliditetom ili udruženjima. Prvu akciju smo sproveli nakon prva dva meseca kada smo sav prikupljeni novac uložili u kupovinu didaktičkih igračaka. Igračke smo poklonili Republičkom savezu za borbu protiv autizma - objašnjava Bogdnovićeva i dodaje da je humani karakter njenog poslovanja bio suština otvaranja lokala.

Foto: Telegraf.rs

Vesna najavljuje da će osledeći put od prikupljenog novca organizovati nabavku ljuljaške koju će moći da koriste sva komšijska deca, a biće prvenstveno namenjena onim mališanima koji imaju neki invaliditet.

Kada je reč daljem poslovanju, Bogdanovićeva najavljuje da bi trebalo da otvori još jedan ovakav objekat na Voždovcu gde će se truditi da zaposli više osoba sa invaliditetom i na taj način da pravi primer odgovornog socijalnog preduzetništva.

(Mihajlo Pavić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.