Ova zgrada tone, doslovno

Izvor: 24sata, 20.Okt.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova zgrada tone, doslovno

Zgrada u zemunskoj Ulici 22. oktobra preti da se potpuno uruši nakon što je pre desetak dana počela da tone i puca. Zabrinuti stanari čekaju da im nadležni objasne šta je uzrok naglom propadanju i kako će njihova zgrada biti sanirana.

PROPADANJE - Urušavanje tla u ovoj ulici najpre se dogodilo 4. avgusta, kada se nedaleko od ove zgrade otvorio ogroman krater koji je progutao drvo i automobil. Tada je oštećen kanalizacioni kolektor, a radovi su umesto planiranih 15 dana >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << tek nedavno privedeni kraju. Tri dana pošto su zatrpane rupe (9. oktobra) zgrada je počela da puca, škripi i tone.

- Noću je prvo počela da se čuje škripa u zgradi, kao pred zemljotres. Kad upalite svetlo, ugledate novu pukotinu. Onda je počelo intenzivnije krckanje, neki čudan zvuk. Sada je ulegao i asfalt ispred zgrade, tlo propada tri, četiri santimetara dnevno - priča Zoran Filipović, predsednik skupštine stanara.

Lift | Foto: A. Stanković

Najdramatičnije je bilo u petak, 10. oktobra. Stanari su se dan kasnije okupili i jedni drugima ispričali zastrašujuće prizore. Cele noći slušali su obrušavanje maltera i fasade, a kada je svanulo, ugledali su stravične pukotine na zidovima sobe.

Lift | Foto: A. Stanković

- Ja ovde više ne noćim. Pao mi je malter na krevet. Nije samo reč o malteru, ceo zid se smakao i garantovano bi mogao da se sruši. Prozori ne mogu da se otvore, a pod iznad haustora je iskrivljen - priča Miroslav Vučićević.

Profesorka Građevinskog fakulteta Mirjana Vukićević kaže da se uzroci tonjenja zgrade još ispituju.

| Foto: A. Stanković

- Ovde je došlo do nekog priliva vode i to u većoj količini u relativno kratkom vremenskom periodu. Tu je muljeviti pesak i došlo je do sleganja tla. Voda verovatno dolazi iz vodovodne ili kanalizacione mreže, ali još nije utvrđeno odakle - objašnjava profesorka.

| Foto: A. Stanković

Ona dodaje i da postoji mogućnost da je ovaj kvar povezan sa havarijom iz avgusta, ali da sami radovi i kopanje rupa nisu mogli da uruše zgradu.

- Moguće je da je kolektor tada zbog sleganja i savijanja pukao na drugom mestu, bliže zgradi. On je dosta star, betonski je i ko zna u kakvom je stanju beton - kazala je profesorka.

Uključen i Građevinski fakultet

UZROK - Stanari kažu da ih redovno obilazi gradska i opštinska inspekcija, „Beogradski vodovod i kanalizacija“, a da se u rešavanje problema uključio i Građevinski fakultet. Međutim, njih brine što im još uvek niko nije rekao ništa o uzrocima sleganja tla i saniranju zgrade. Kada bude otkriven uzrok i prekinut dotok vode, Građevinski fakultet proceniće da li je potrebno sanirati zgradu i na koji način.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.