Otvorena nova osnovna škola u Borči

Izvor: Studio B, 01.Sep.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova osnovna škola u Borči

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, obišao je novootvorenu osnovnu školu „Jovan Ristić" u Borči - Centar 3.

Gradonačelnik je nakon obilaska školskih prostorija prisustvovao i svečanosti priređenoj povodom otvaranja škole i prijema 90 đaka prvaka.

Poželevši deci da se što više igraju, ali i da budu dobri đaci, gradonačelnik je rekao da se nada da će završetkom budućeg mosta Zemun-Borča, ovo naselje i njegovi žitelji istinski postati integralni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << deo Beograda.

- Ovo je šesta novootvorena škola za dve godine. U planu je otvaranje još dve, u Višnjičkoj banji i Leštanima. U isto vreme, urađeno je i 12 fiskulturnih sala, a ispunili smo i prošlogodišnje obećanje da ćemo povećati broj razreda koji besplatno dobijaju udžbenike od grada. To su sada drugi i peti, a očekujemo da iduće godine taj broj povećamo bar za još jedan razred, jer na taj način želimo da pomognemo roditeljima da smanje troškove. Ova nova škola ima uslove i za decu sa smetnjama u razvoju, liftove i sve što je potrebno da se i oni osete sastavnim delom društva, da mogu nesmetano da uče i igraju se sa svojim drugarima - rekao je gradonačelnik Đilas.

Vladimir Todić, sekretar za obrazovanje, podsetio je da su otvaranjem nove škole postojeće dve („Rade Drainac" i „Stevan Sremac") znatno rasterećene.

- Grad Beograd je svojim sredstvima sanirao desetak objekata u koja su uložena velika sredstva, poput potpune sanacije OŠ „Kralj Petar Prvi", najstarije škole u Beogradu. Za nas građevinska sezona traje 365 dana u godini i započeti radovi, poput onih u školi „Veljko Dugošević", biće nastavljeni i tokom trajanja nastave - kazao je Todić, podsetivši da tokom popodneva počinje i nastava u novoj školi u Kaluđerici.

Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula, rekao je da su u svakoj školi na teritoriji ove opštine ove godine obavljeni neki radovi, počev od krečenja, preko ugradnje parketa, popravke stolarije pa do sanacije ili zamene krovova.

Vrednost radova izgradnje objekta OŠ „ Jovan Ristić" u Borči je 350 miliona dinara. U školsku 2010/2011. godinu upisano je 850 dece, od čega je 90 prvaka. Opremanje škole je u nadležnosti Ministarstva prosvete. Nabavka je u toku, a grad je privremeno opremio školu, u kojoj će raditi 75 zaposlenih.

Površina novoizgrađenog objekta je 4.717 kvadratnih metara, ima 24 učionice opšte namene i osam učionica za specijalizovane namene, kuhinju, trpezariju, fiskulturnu salu, salu za projekcije, biblioteku, čitaonicu, zbornicu, prostorije za direktora, sekretara, računovodstvo, pedagoga, psihologa, i pomoćne prostorije. Objekat se sastoji od šest lamela sa centralnom komunikacijom koja ih povezuje. Po dve lamele su namenjene za učenike starijih i učenike mlađih razreda. U petoj lameli su društveni sadržaji, a u šestoj je fiskulturna sala sa pratećim sadržajima.

Prema ulici Bele Bartoka projektovan je parking sa 24 parking mesta i dva parking mesta za hendikepirana lica. Ispred glavnog ulaza je mali trg sa klupama. Oko objekta je projektovana pešačka staza kojom se dolazi do sportskih terena. Školsko dvorište je opremljeno sa dva sportska terena, za košarku i rukomet.

U izgradnju Osnovne škole „Miloje Vasić" u Kaluđerici, površine 5.853 kvadratna metara, iz gradskog budžeta izdvojeno je 400 miliona dinara. Školu će pohađati 570 učenika, a broj zaposlenih je 60. Škola ima 32 učionice opšte i specijalizovane namene, višenamenski hol (sa izdignutom pozornicom), biblioteku i medijateku, salu za fizičko vaspitanje sa pratećim sadržajima, administrativni deo sa zbornicom, distributivnu kuhinju i trpezariju, prostorije za školskog lekara i stomatologa, sanitarne čvorovi za učenike, nastavno i pomoćno osoblje. Opremanje objekta je u nadležnosti Ministarstva prosvete. Nabavka je u toku, a grad je privremeno opremio školu.

Izgradnjom OŠ „Miloje Vasić" rasterećena je postojeća škola „Aleksa Šantić", koja je do ove školske godine radila u tri smene. Ove školske godine OŠ „Miloje Vasić" će raditi u jednoj, a OŠ „Aleksa Šantić" u dve smene. Broj učenika u Kaluđerici u obe škole je oko 1.800.

Grad Beograd je za učenike drugih i petih razreda osnovnih škola kupio oko 30.000 kompleta udžbenika, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 110 miliona dinara.

Za polazak u školu dece iz porodica raseljenih ispod „Gazele", Sekretarijat za obrazovanje izdvojio je ukupno 650.000 dinara - 500.000 dinara za nabavku udžbenika za sve razrede i 150.000 dinara za nabavku školskog pribora. Sekretarijat za socijalnu zaštitu je za opremanje 143 romska deteta školskog uzrasta iz porodica raseljenih iz nehigijenskih naselja ispod mosta „Gazela" nabavio opremu (trenerke, patike, školski ranci, majice i drugo) u vrednosti od 835.414 dinara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.