Otvaranje mosta Zemun-Borča po planu, u decembru

Izvor: Studio B, 21.Okt.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje mosta Zemun-Borča po planu, u decembru

Potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se most Zemun-Borča gradi bez kašnjenja i da će ga otvoriti srpski i kineski premijer najverovatnije između 16. i 19. decembra.

"Ovaj most je veoma značajan za Beograd i Srbiju, i dosta će pomoci stanovnicima Beograda i Srbije", rekla je Mihajlović, nakon obilaska radova sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mančangom.

Ona je istakla, da se most gradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << po planiranoj dinamici, i da će biti završen do decembra, kao i da će biti otvoren tokom samita kineskog premijera sa najmanje 16 premijera centralne i istočne Evrope koji će biti održan u decembru u Beogradu.

Do kraja ove godine trebalo bi, zajedno sa mostom, da budu završene i pristupne saobraćajnice od Novosadskog do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom, a do oktobra 2015. godine deo od Zrenjaninskog do Pancevačkog puta, rekla Mihajlović.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšn" (Cina Road and Bridge Corporation).

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim Koridorima 10 i 11. To ce biti drugi most na Dunavu u Beogradu.

Govoreći o novom zakonu o planiranju i izgradnji, potpredsednica vlade Mihajlović je rekla da će taj zakon biti usvojen do kraja novembra, i da će na osnovu njega, u toku naredne godine biti doneta tri posebna zakona - imovinskim poslovima koji će rešiti i pitanje konverzije zemljišta, zatim građevinskim dozvolama i poseban zakon o građevinarstvu.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvaranje mosta Zemun-Borča u decembru

Izvor: Beta, 21.Okt.2014

BEOGRAD, 21. oktobra 2014. (Beta) - Most Zemun-Borča preko Dunava gradi se po planu i u saobraćaj će ga pustiti premijeri Srbije i Kine u decembru, najavila je u utorak ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović...Ona je prilikom obilaska radova na mostu, koje izvodi...

Nastavak na Beta...

Otvaranje mosta Zemun-Borča po planu, u decembru

Izvor: Prva.rs, 21.Okt.2014

"Ovaj most je veoma značajan i treba da pomogne i Beogradu i Srbiji, rekla bih da se sada gradi na vreme", rekla je Mihajlović, nakon obilaska radova sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mančangom...Ona je istakla da se most gradi po planiranoj dinamici i da će biti završen do decembra, kao i da će...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.