Izvor: Politika, 12.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oronule fasade čekaju obnovu

Akcijom „Popravimo zajedno” najpre će biti okončane već započete popravke. – Troškovi radova na jednoj zgradi variraju od 1,5 do 30 miliona dinara

Program „Popravimo zajedno” koji je pokrenuo Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, u ovoj godini moći će da računa na budžet od 140 miliona dinara. Najpre će se privesti kraju već započeto sređivanje fasada, krovova i liftova, a ukoliko preostane novca otvoriće se mogućnost i za raspisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konkursa za još stambenih zgrada.

Ovaj program podrazumeva sufinansiranje investicionog održavanja zajedničkih delova stambenih objekata, a sistem raspodele troškova je takav da 70 odsto plaća grad, dok ostatak ide na račun vlasnika stanova. Budući da prema nekim procenama u Beogradu oko 15.000 fasada čeka na renoviranje, pravo na pomoć iz fonda „Popravimo zajedno” stekli su najteži slučajevi.

– Imajući u vidu da su se na javne pozive u okviru ove akcije odazivale stambene zgrade sa oronulim fasadama, šupljim krovovima i liftovima dovedenim do krajnjih granica izdržljivosti, sve su bile jednako prioritetne. Zbog velikog broja pristiglih prijava, ipak, nije moguće istovremeno raditi na svima sa kojima je grad zaključio ugovor o sufinansiranju – objašnjavaju u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Ovom inicijativom su, osim „običnih” stambenih objekata, obuhvaćeni i oni koji su zaštićeni kao spomenici kulture. Od ukupnog broja zdanja na kojima su do danas popravljeni krovovi i fasade, oko 30 odsto su ona koja se nalaze u okviru neke od ambijentalnih celina grada i imaju status prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Veliko interesovanje za projekat „Popravimo zajedno” uticalo je i na tempo izvršavanja prethodno dogovorenih popravki. Tako su sugrađani iz Molerove ulice 82 potpisali ugovor za obnavljanje fasade još sredinom 2007. godine i platili 30 odsto troškova, ali do danas na njihovoj zgradi ništa nije urađeno.

– Rokovi otpočinjanja radova na pojedinim objektima zavisili su od niza faktora, od kojih su najznačajniji potreban vremenski period za sprovođenje procedure javne nabavke, vremenski uslovi za izvođenje radova, ali i česte neblagovremene uplate stanara svog dela učešća u sufinansiranju radova. Što se tiče stambene zgrade u Molerovoj 82, postupak javne nabavke sproveden je krajem prošle godine, izabran je najpovoljniji ponuđač, odnosno izvođač radova i trenutno se čeka na istek zakonskog roka žalbe na Odluku o dodeli ugovora ostalih ponuđača koji su učestvovali u postupku izbora najpovoljnijeg, o čemu će Skupština stanara biti blagovremeno obaveštena. Radovi će početi kad to vremenski uslovi dozvole – kažu u Sekretarijatu.

Sa primenom akcije „Popravimo zajedno” počelo se u martu 2003. godine, a od tada do danas obnovljeno je ukupno 70 fasada, 87 krovova i 81 lift.

Troškovi radova za obnovu fasade jedne zgrade variraju od 1,5 do 30 miliona dinara i zavise od veličine, stepena oštećenosti, vrste materijala koji se koristi pri rekonstrukciji, kao i od obima posla. S obzirom na to da na obnovu čeka oko 15.000 fasada, a da se godišnje u proseku obnovi 14, Beograđani će još morati da sačekaju na kompletno „umivanje” grada.

D. Vukotić

[objavljeno: 12/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.