Odrasli teško podnose vrućine, a evo kako na njih REAGUJU MALIŠANI i kako ih zaštititi

Izvor: Blic, 11.Avg.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odrasli teško podnose vrućine, a evo kako na njih REAGUJU MALIŠANI i kako ih zaštititi

Vrelinu od 40 stepeni teško podnose astmatičari, srčani bolesnici, čak i zdravi ljudi, a da li su deca jedina kojima visoke temperature ne smetaju - pedijatri nisu baš saglasni.

- Deca su vrlo pokretna i otporna, njima vrućine ne smetaju da budu baš to - deca - smatra pedijatar iz Doma zdravlja Palilula "Milutin Ivković" Branka Maksić.

Ona je za Tanjug navela i da, od kad je počelo leto, nisu imali intervencije uzrokovane vrućinom kod dece predškolskog uzrasta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
To ipak ne znači, istakla je, da deca smeju da budu na suncu "usred dana", kada je sunce najjače.

- Do 11 sati, deca mogu najnormalnije da izlaze napolje, ali izmedju 11 i četiri popodne, trebalo bi da budu u zatvorenom - kaže Maksić i dodaje da, ako baš moraju da izlaze u tom periodu, treba da budu u hladovini.

Pedijatar sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Snežana Rsovac, međutim, smatra da deca zbog svoje "živosti" ne znaju da štede energiju, pa kad se to ukrsti sa vrućinama - često dodje do dehidratacije.

Kada dehidratacija nastupi, rekla je Rsovac ovih dana, najpre treba rashladiti dete, dati mu da pije tečnost, a i mlaka kupka bi, prema njenim rečima, trebalo da pomogne.

Ako dete i povraća, onda je situacija ozbiljnija, pa ga treba odvesti kod lekara, smatra Rsovac.

Kad je o bebama reč, mišljenje stručnjaka je više usaglašeno, pa i doktorka Maksić smatra da su bebe u dojenačkom periodu ipak nešto osetljivije i roditelji tad treba da obrate više pažnje.

- Male bebe nikako ne treba iznositi na sunce, ali ih treba uveče i ujutru prošetati na svežem vazduhu - smatra doktorka Maksić.

Kao i starijoj deci, i bebama treba ubacivati više tečnosti u ishranu, ali i praktikovati manje a češće obroke.

Majkama koje doje bebe Maksić preporučuje da, dok traju vrućine, to čine češće nego inače.

Da deca "stoički" podnose vrućinu, Tanjugu je potvrđeno i u vračarskom vrtiću Srećkolino, gde, kako kažu, među decom nema vidljivih simptoma da im smeta vrućina.

- Nismo primetili nikakvu nervozu, razdražljivost, osipe, niti bilo šta što je kod odraslih karakteristično za vrućinu - kažu u Srećkolinu.

Ishranu su ipak, "za svaki slučaj", prilagodili vrućinama i deci daju dosta voća i povrća.

- Mnogo češće im nudimo i rashladjena pića, kao što su hladan čaj i voda - kažu.

Deci nije uskraćena ni redovna fizička aktivnost, ali ona se sprovodi, kažu, samo pre devet ujutru, a nakon toga, pa sve dok po njih ne dodju roditelji - borave u klimatizovanim prostorijama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kako se deca bore sa vrućinama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2017

Vrelinu od 40 stepeni teško podnose astmatičari, srčani bolesnici, čak i zdravi ljudi, a da li su deca jedina kojima visoke temperature ne smetaju - pedijatri nisu baš saglasni..."Deca su vrlo pokretna i otporna, njima vrućine ne smetaju da budu baš to - deca", smatra pedijatar iz Doma zdravlja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.