OPASNOST PRLJAVE VODE Čuvajte se ušnih infekcija

Izvor: Blic, 30.Jun.2016, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNOST PRLJAVE VODE Čuvajte se ušnih infekcija

Sezona kupanja u Beogradu na bazenima, rekama i jezerima uveliko je počela, a sa time i problemi sa ušima izazvani prljavom vodom.

- Kućni bazeni su najopasniji, zato što se vlasnici ne pridržavaju uputstava i ne dezinfikuju vodu. Najčešće mala deca koja se kupaju u tim bazenima dobiju infekciju uha - kaže dr Đorđe Tomić iz KBC " Dragiša Mišović" za "Blic".

Manja opasnost preti iz velikih gradskih bazena, dok su vode gradskih kupališta kao što su Ada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ciganlija i reke najopasnije.

- Možemo da pohvalimo Savsko jezero ove godine, jer još nije bilo slučajeva infekcija ušiju, za razliku od ranijih godina. Broj pacijenata u jeku sezone dostigne i do 80 dnevno sa problemima sa spoljašnjim slušnim hodnicima. Povećan broj pacijenata očekujemo uskoro - kaže dr Tomić.

Načelnik ORL odeljenja KBC "Zvezdara" dr Rade Kosanović kaže da je ovaj problem tipičan za letnje mesece, kada prljava voda dospe u ušne kanale i izazove upalu.

- Ne bi trebalo da previše koriste štapiće za uši jer se na taj način gura cerum i može da se pogodrša situacija - savetuje dr Kosanović.

Kako savetuju lekari veoma je važno posle kupanja izvršiti dezinfekciju ušiju hidrogenom ukoliko ste ranije imali probleme sa infekcijama i upala. Osobe koje ranije nisu imale ovaj problem dovoljno je da se uistuširaju i prljavu vodu izvade iz ušiju po dolasku sa kupališta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.