Novinari Blica sa gradskim menadžerom u šetnji kroz Beograd: Vozim se i ja autobusom

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari "Blica" sa gradskim menadžerom u šetnji kroz Beograd: Vozim se i ja autobusom

U danu kada je pretio saobraćajni kolaps zbog mitinga DS na Trgu i večitog derbija, prošli smo Beogradom sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Sugrađani su nas neprestano zaustavljali da nešto zamole, predlože, kritikuju, pohvale.

Oko podne smo autoputem krenuli ka Autokomandi. Od ambiciozne odluke odustali smo čim smo prišli isključenju s autoputa jer nas je dočekala nepregledna kolona vozila. Do Trošarine smo stigli zaobilaznim putem.

- Izvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nam je dao čvrsta uveravanja da će Vojvode Stepe i Autokomanda biti gotovi na vreme. Ako ne budu, naplatićemo penale, jer grad ni dan ne kasni sa isplatom svojih obaveza - kaže Goran Vesić.

Učiniće, ističe, sve da ulica bude puštena u saobraćaj 11. jula jer je posao gradske uprave da građani žive bolje.

- Za to se svakog dana borimo i zato sam svakog dana i na ovom gradilištu - kaže gradski menadžer.

Da rok neće biti probijen uveravao nas je i direktor firme "Ratko Mitrović", koja izvodi radove, a koga smo zatekli na Autokomandi.

GRADSKI PREVOZ

Na Slaviji smo ušli u autobus 31 i čekirali karte.

Vozite li se gradskim prevozom?

- Ponekad, uglavnom vikendom, autobusom 24.

Znate li za gužve na najopterećenijim linijama?

- I to ćemo rešiti. Intenzivno radimo na pravilniku novih linija. Nadamo se da ćemo do početka školske godine startovati s novom mrežom linija. Grad će biti podeljen u četiri zone, a karta za prigradska naselja biće jeftinija.

Trećina Beograđana ne plaća kartu, kako to rešiti?

- Krećemo s kampanjom. "Bus plus" će biti kartica sa popustima u radnjama. Plaćanje prevoza znači i bolju uslugu, vaj-faj, elektične autobuse...

Može li karta da bude 30 dinara?

- Ne postoji računica za to. Ako prihodi dostignu 950 miliona, a sad su 750 miliona, razmišljaćemo o smanjenju cene.

GRAFITI

U akciji prolećnog čišćenja uklonjeno je 15.500 kubnih metara smeća, grafiti sa 6.700 kvadrata, kao i 8,5 tona starih plakata.

Hoćete li uklanjati i grafite navijača Zvezde i Partizana?


- Da, tamo gde im nije mesto.

A političke plakate?

- Dogovorićemo se kako da i taj problem rešimo.

FASADE

"Stambeno" je pregledalo 13.801 fasadu i utvrdilo da 1.592 moraju da budu rekonstruisane.

- Oko 800 fasada ugrožava bezbednost i naložili smo da se hitno oljušte. Sve zgrade moraće da formiraju Skupštinu stanara i izaberu firmu za održavanje - kaže Vesić i dodaje da je Grad tražio izmene zakona koje bi omogućile da delom učestvuju u obnovi.

AKADEMSKI PARK

 Šokirali ste Beograđane neverovatnom odlukom da zaključate Akademski park?

- Zaključavaćemo ga da ne bi bio uništen. Rađen je po ugledu na evropske parkove i onaj ko kaže da se parkovi u Evropi ne zaključavaju ne zna ništa i ne putuje nigde! Ako ne verujete u to kako park noću izgleda, dođite da vidite koliko ima špriceva, a i stanari se stalno žale na buku.

Zašto ste posekli drveće?

- Zato što je bilo trulo. To je procena stručnjaka. Neverovatno je da je neko pomislio da smo posekli zdravo drveće! Posadili smo platane iz Šenbruna koji će praviti veliki hlad.

OŠTEĆENE PLOČE

Na više mesta u Knezu, na Trgu i Kalemegdanu sapleli smo se o oštećene ploče.

- Popravićemo sve. U toku je javna nabavka za granitne ploče u Knez Mihailovoj i na Kalemegdanu, jer Zavod za zaštitu spomenika insistira da budu identične. Popravićemo i betonske ploče na Trgu - kaže Vesić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.