Novi način plaćanja na parkiralištima - sms porukom

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi način plaćanja na parkiralištima - sms porukom

JKP "Parking servis" je danas na parkiralištima "Blok 42" i "Vidin kapija" uveo novi sistem plaćanja putem mobilnog telefona tj, slanjem sms poruke.

Na tim parkiralištima od danas nema rampe, već one rade 24 sata kao otvorena parkirališta.

Parkiranje se plaća sms porukom na broj 8115 za satno, a na 8116 za višesatno parkiranje ili kupovinom karata kod kontrolora, koji će kontrolisati parkiranje po sistemu koji se primenjuje u zoniranim delovima grada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Višesatno parkiranje 450 dinara

Parkiranje za sat vremena košta 50, a višesatno parkiranje 450 i važi od trenutka slanja poruke do ponoći istog dana. Za vozilo koje nije plaćeno parkiranje, kontrolor izdaje nalog za plaćanje dnevne parking karte u visini od 1.200 dinara, koje važi od trenutka izdavanja do istog vremena narednog dana. Nalog je moguće platiti sa 50 odsti popusta - 600 dinara, ako se izmiri u roku od osam dana.

Direktor JKP "Parkong servisa Andrija Čupković podsetio da je u saradnji sa "YUTOM" i Sekretarijatom za saobraćaj, omogućeno bezbedno i regularni parkiranje za turističke autobuse u Bloku 42, ali da su se putnički automobili o taksosti zbog velikog broja polazaka autobusa, nepropisno pakirali u Ulici Jurija Gagarina i tako ugrožavali bezbednost svoh učesnika u saobraćaju.

- Iako je na samom parkiralištu snižena cena pakiranja na 50 dinara po satu, vozači su se zaustavljali u pormetnoj ulici i tako blokorali. Problem saobraćajnih gužvi ćemo rešiti uvođenjem novog sistema plaćanja, jer smo na parkiralištu "Blok 42" uveli novu pogodnost za korisnike 15 prvih minuta besplatno - kaže Čupković.

Gradski menadžer Goran Vesić ponovio je da su problem tog parkinga bile velike gužve.

- Upravo je zato Parking servis uveo novinu. Više nemamo rampi na parkinzima već građani slanjem sms poruke plaćaju satno ili višesatno parkiranje. Na taj način se normalno izlazi i ulazi sa parkinga i nema gužvi od nekoiko stotina metara - kaže Vesić.

On je ocenio da je Parking servis preduzeće koje puno ulaže u nove tehnologije i pokušava da pruži bolje usluge svojim korisnicima.

- Razgovarao sam da direktorom Čupkovićem o mogućnosti uvođenja displeja u prometnim ulicama u centru grada koje bi pokazivalo koliko ima slobodnih parking mesta što je slučaj u razvijenim gradovima, a kod nas može da se vidi u garažama. To bi bila pomoć vozačima da vide da li u određenim ulicama ima slobodnih mesta za parkiranje. 'Analiza pokazuje da vozači gube skoro 40 minuta dnevno u centru grada tražeći parking mesto. Tim displejom bi im omugućili da brže doću do parking mesta - kaže Vesić i dodaje da to nije jeftino i da neće moći da se uvede tako brzo.

Dogovoreno je da sledeće godine Parking servs počne sa tim projektom i uzme nekoliko najfrekvetnijih ulica.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO VESIĆ OBIŠAO PARKIRALIŠTE U BLOKU 42: Novi način plaćanja rešiće problem gužvi

Izvor: Kurir, 01.Avg.2015

Cena je bila 150 dinara po započetom satu, a sada je 50 dinara. Prvih petnaest minuta je besplatno za sve one koji bi da se nakratko parkiraju. Time se rešava problem ostavljanja vozila u bulevaru i što je ranije bila praksa i čime je ugrožavana bezbednost u saobraćaju, kaže direktor JKP Parking...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.