Izvor: Politika, 27.Apr.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčana socijalna pomoć nijednom korisniku u gradu nije ukinuta

U Gradskom centru za socijalni rad ističu da je od oko 23.000 članova iz 8.582 porodice koje ostvaruju pravo na ovu pomoć polovina radno sposobna

Nijedan korisnik novčane socijalne pomoći u Beogradu, a među njima je oko 11.000 radno sposobnih, nije izgubio pravo na takvu vrstu državne podrške niti mu je ona ukinuta samo zato što nije prihvatio neku od ponuđenih mera socijalne uključenosti po predlogu Centra za socijalni rad. Ukidanje tog prava je ipak moguće, podsećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, jer Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa prestanak prava za sve radno sposobne korisnike u jednoj porodici ukoliko odbiju ponuđeno zaposlenje, radno angažovanje na privremeno-povremenim ili sezonskim poslovima, stručno osposobljavanje, prekvalifikaciju,dokvalifikaciju ili osnovno obrazovanje.

U Srbiji ima 113.531 porodica sa pravom na novčanu socijalnu pomoć, to jest 280.114 korisnika, od kojih je 141.569 radno sposobno.U gradskom centru za socijalni rad ističu da je od oko 23.000 članova (ima 8.582 porodice) koji ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć polovina radno sposobna.

– Naši stručnjaci svakodnevno rade na motivaciji radno sposobnih korisnika ove pomoći. Sagledavanjem njihovih potreba i potencijala pravi se individualni plan, pa se zajedno sa korisnikom odabira mera socijalne uključenosti. Među merama su uključivanje u formalno obrazovanje, sticanje veština kroz razne obuke, zapošljavanje, lečenje u slučaju zdravstvenih tegoba i prosleđivanje na društveno koristan rad – navode u Gradskom centru za socijalni rad.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaključivanje sporazuma o individualnom planu aktivacije nije moguće zaključiti sa osobom koja se smatra nesposobnom za rad, već samo sa radno sposobnim nosiocem prava na novčanu socijalnu pomoći sa svakim radno sposobnim članom porodice koji je saglasan da se aktivira.

U ministarstvu rada podsećaju da zakonpredviđa prestanak prava za sve radno sposobne korisnike u jednoj porodici ako odbiju ponuđeno zaposlenje ili usavršavanje.

– U tom slučaju pravo na pomoć ostaje samo radno nesposobnim korisnicima u porodici, a sporazum predviđa posledice samo u slučaju neopravdanog neobavljanja obaveza. Ako se to dogodi, najpre sledi umanjenje pomoći, a sledeći put pravo na pomoć prestaje – objašnjavaju u ministarstvu.

Nadležni ističu da će oblast aktivacije radno sposobnih korisnika ovog prava biti preciznije definisana posle najavljenih izmena i dopuna zakona. U ministarstvu otkrivaju i da se razmatra mogućnost da aktivacija radno sposobnih korisnika pređe u nadležnost Nacionalne službe za zapošljavanje.

-------------------------------------------------------------

Saradnja sa preduzećima i opštinama

Gradski centar za socijalni rad potpisao je protokole o saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, GO Barajevo, preduzećima „Gradska čistoća”, „Gradske pijace”, „Parking servis” i „Pogrebne usluge”. Protokolima su definisane obaveze, odgovornosti, nadležnosti i opis aktivnosti ljudi koji će se upućivati u ustanove. U centru ističu da su u toku pregovori o saradnji sa Vatrogasnim savezom Beograda i još nekoliko gradskih preduzeća i lokalnih samoupravama.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.