Nisu ugrožena prava dece i roditelja

Izvor: Studio B, 21.Avg.2014, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu ugrožena prava dece i roditelja

Gradonačlenik Beograda Siniša Mali je kazao da pravilnik nije izmenjen zbog finansijske situacije u gradu, već zbog situacije u prošlosti i nesređenih odnosa u oblasti socijalne politike

Gradonačlenik Beograda Siniša Mali izjavio je da izmene Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici ne ugožavaju, niti umanjuju prava dece i roditelja. "Izmenama pravilnika ni na koji način ne ugrožavamo prava koja su predviđena zakonom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << šta višse prava pojedinih kategorija proširujemo", rekao je Mali novinarima.

On je kazao da pravilnika nije izmenjen zbog finansijske situacije u gradu, već zbog situacije u prošlosti i nesređenih odnosa u oblasti socijalne politike, kao i u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Izmenama Pravilnika onemogućeno je da se za jedno dete ostvari kumulativno više osnova za popust, kao što je to do sada bilo moguće, roditeljima je ostavljeno da izaberu po njih najpovoljniji oblik regresiranja, ali, s obzirom na tešku finansijsku situaciju grada, nije održivo da se ostvaruju popusti po više osnova.

"Prethodni Pravilnik nije bio u skladu sa zakonom ni sa situacijom u gradu. Grad Beograd regresira boravak više od 36.000 mališana u vrtićima a preko 5.000 mališana ima besplatan vrtić. To se ništa ne menja", precizirao je on.

Kako je naveo, neki plaćaju vrtić više od 5.000 dinara, ali ima i onih koji plaćaju vrtić svega 500. "Kada smo došli i krenuli da radimo na tome, nismo mogli da utvrdimo ni ko ima prava na subvencije ni zašto ni koliko. Kriterijumi nisu bili definisani", istakao je Mali dodajući da će novi Pravilnik otkloniti te nedorečenosti.

Beogradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštio je juče da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici izmenjen kako bi se u tu oblast uveo red i kako bi bila finansijski održiva. Kako je saopštio Sekretarijat, najviša cena vrtića je 9.705,70 dinara, a najniža 594 dinara i grad iako je realna ekonomska cena boravka u vrtiću oko 30.000 dinara, nije odlučio da poveća cenu, već "da racionalizacijama u postojećem sistemu obezbedi nadoknadu sredstava koja nedostaju".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.