Nedelja zdravlja usta i zuba

Izvor: Studio B, 29.Maj.2015, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja zdravlja usta i zuba

Nedelja zdravlja usta i zuba u Srbiji obeležava se svake godine u trećoj nedelji maja brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija.

Ovogodišnja kampanja obeležiće se 30. maja u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici, kod Ruskog cara, od 10 do 14 časova, pod sloganom „Osmehni se zdravo", a sprovodi je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" i Stomatološki fakultet Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Beogradu.

Nosilac i koordinator ove aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zuba je Udruženje medicinskih sestara i tehničara primarne zdravstvene zaštite Srbije, kao i službe stomatološke zaštite domova zdravlja sa teritorije svake opštine.

Ove godine po prvi put učestvovaće i deca iz predškolske ustanove „Hajdi" iz Rakovice, sa predstavom koju su pripremali sa svojim vaspitačima. Tokom Nedelje zdravlja usta i zuba intenziviraju se aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba.

Kampanja ima za cilj i da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja, budući da oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.