Najradosniji praznik Vrbica: Deca trčala po zvončiće i vence

Izvor: Blic, 23.Apr.2016, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najradosniji praznik Vrbica: Deca trčala po zvončiće i vence

Povodom Vrbice, najradosnijeg hrišćanskog praznika koji se obeležava danas, građani su od ranih jutarnjih sati išli u crkvu, pa je tako i dvorište crkve Svetog Aleksandra Nevskog puno dece, venčića i zvončića.

Milica Adamović, koja je već oko 10 sati bila u crkvi, ovaj praznik obeležava preko 60 godina.

- To je kod nas tradicija, nekada je mene baka vodila u crkvu na ovaj dan, a evo sada ja dovodim unuku i ćerku - rekla je Adamovićeva.

Irena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Arsić Bogdanović, koja je došla sa svojim ćerkama, kaže da je Vrbicu uvek obeležavala, ali uglavnom na jugu Srbije.

- Ja sam iz Vranja i tamo se ovaj praznik veselije obeležava. Bude više ljudi, muzika, pravi vašar. Želja mi je da jedne godine i tamo odvedem ćerke, da vide kako izgleda - kaže Irena Arsić Bogdanović.

Ispred ove beogradske crkve, građani su kupovali venčiće i zvončiće, po ceni od po 50 i 100 dinara. Vašarske atmosfere nema, deca su jedino još tražila balone.

U crkvi Svetog Aleksandra Nevskog danas se od 17 sati održava Bdenje - osvećenje Vrbe - Vrbica i litija.

Vrbica ili Lazareva subota, praznik je posvećen sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim. Slavi se uvek subotom, u šestoj nedelji posta i označava početak velikih Vaskršnjih praznika.

Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana nakon Lazareve smrti i oživeo ga, te je ovaj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog i u hrišćanstvu ima značenje pobede života nad smrću. Kako kaže jevanđelje, Vaskrsenje Lazarevo je naljutilo prvosveštenike i povod je za odluku judejske skupštine o pogubljenju Spasitelja.

Vrbica, prema kanonu Crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvetne nedelje. Za pravoslavne vernike ona predstavlja praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Vrbove grane se unose u pravoslavne hramove gde ostaju do nedeljne liturgije, na  Cveti, kada se blagosiljaju a zatim dele narodu. Vrbove grane simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.