Najezda bubašvaba zbog toplog vremena: Stanovi puni buba na Vračaru, Dorćolu, pored reka...

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda bubašvaba zbog toplog vremena: Stanovi puni buba na Vračaru, Dorćolu, pored reka...

Prestanak padavina i tople temperature su idealan uslov za pojavu i razmnožavanje bubašvaba i bubarusa, što dodatno zabrinjava stanovnike Beograda.

- U početku sam povremeno viđala bubašvabe u hodniku od zgrade, a nakon nekoliko dana su preplavile stan. Bilo ih je u slivnicima, kuhinjskim elementima, kutijama od kafe i žitarica, a najviše u kupatilu. Ubrzo su stanari cele zgrade imali isti problem - objašnjava Andrea Pataki, koja stanuje u blizini Vukovog spomenika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Agencije za dezinsekciju i deratizaciju imaju povećan obim posla, jer je u ovom periodu povećan broj bubašvaba.

- Građani Beograda nas češće zovu za vreme letnjih perioda. S obzirom na to da je tek početak leta, naglasio bih da će broj bubašvaba i bubarusa biti još veći, a najugroženije su stare zgrade na Dorćolu i opštini Stari grad, kao i zgrade u naseljima pored reke - kaže Vladimir Milovanović, vlasnik jedne od agencija za deratizaciju.

Milovanović objašnjava da je moguće uraditi fizičku zaštitu - skloniti svu lako dostupnu hranu, redovno bacati otpatke, zatvoriti slivnike, staviti mreže na prozore i slično.

- Moguće je stvoriti nepogodne uslove za život insekata, ali kada se bubašvabe usele u vaš stan, jedino rešenje je deratizacija - dodaje on.

Iako su građani zabrinuti, iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kažu da nisu primetili povećan broj poziva građana, ali da stanovnici Beograda moraju imati u vidu da se ovi insekti pojavljuju u povećanom broju onda kada je vlažno i toplo vreme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.